21 ruj 2020
Osiguranje

Kasko osiguranje automobila ponekad se može činiti komplicirano, od onoga što pokriva do toga zašto na kraju plaćamo osiguranje. Zato smo ovdje da razbijemo barem jednu nepoznanicu kod kasko osiguranja: kako vrsta automobila koji vozite utječe na ono što plaćate za kasko osiguranje. Nastavite čitati da biste vidjeli koji se detalji o vašem automobilu uzimaju u obzir prilikom dobivanja cijene od vašeg osiguravajućeg društva.

Koliko vam je automobil šminkerski?

Mnogi ljudi već znaju da marka i model automobila utječu na stopu osiguranja. Na primjer, ako vozite otmjeni strani sportski automobil, vaša će stopa i cijena kaska vjerojatno biti veća od vašeg susjeda koji posjeduje obiteljski auto. Zašto? Strane dijelove je teže nabaviti, a manje trgovina može izvršiti popravke koji će vam zatrebati. Obiteljske automobile poput onog vašeg susjeda lakše je popraviti, a njihovi dijelovi su puno dostupniji, što znači da će cijena automobilskog osiguranja biti manja.

Važna je godina proizvodnje vašeg automobila

Ako ste imali nesreću, troškovi popravaka vjerojatno će biti skupi sami po sebi, bez obzira na to koja je godina proizvodnje. No, troškovi zamjene novijeg, skupljeg automobila puno su veći od zamjene starijeg koji je izgubio vrijednost, pa će i stopa pokrivenosti sudara za novi automobil biti veća - kao i vaša premija.

Koliko je siguran vaš automobil?

Ocjena sigurnosti vašeg automobila može utjecati na to koliko ćete platiti kasko osiguranje automobila. Većina osiguravajućih društava ocjenjuje samo osnovne sigurnosne značajke poput zračnih jastuka, alarma i sigurnosnih pojaseva. Dodatne sigurnosne značajke poput sustava za upozoravanje na sudar, sigurnosnih kamera i sustava za telefoniranje bez korištenja ruku mogu vam pomoći da vi i ostali vozači budete sigurni na cesti, ali istina je da većina osiguravatelja ne uzima u obzir te značajke. 

auto sigurnost kasko

Veći auto je (ponekad) bolji

Kad smo već kod teme sigurnosti, jeste li znali da se veća vozila obično smatraju sigurnijima? Možda se čini kontra intuitivnim, ali ako imate veliki automobil s prilično dobrom sigurnosnom ocjenom, vaša će premija vjerojatno biti niža nego kad biste imali manji automobil s istom (ili sličnom) sigurnosnom ocjenom. Ali opet, postoji kvaka: veličina motora vašeg automobila također može utjecati na vašu brzinu i zato je među glavnim faktora kod određivanja cijene kaska.

Puno stvari može utjecati na to koliko plaćate kasko osiguranje mjesečno, ali koja je vrsta vozila koju vozite jedna od najvećih. Kad ste u nedoumici, pristupačni automobili s dobrim sigurnosnim ocjenama gotovo će uvijek značiti nižu stopu za vaše kasko osiguranje. Za više informacija o kasko osiguranju vašeg vozila slobodno nam se obratite.

Također preko našeg portala možete ugovoriti i najjeftinije auto osiguranje - ne lutajte od osiguravatelja do osiguravatelja tražeći najpovoljnije cijene, obratite se portalu moj-bankar.hr

 

Izvor: Moj Bankar