14 ožu 2020
Financijske institucije, Krediti, Analize

Izbjegavajte gotovinu koristeći beskontaktno plaćanje, a vrijeme kod kuće iskoristite za  refinanciranje svojih kreditnih obaveza

Portal moj-bankar.hr izdvojio je najvažnije preporuke stručnjaka:

 

U sveopćoj mobilizaciji koja je nastala oko koronavirusa, pokušali smo sažeti što svjetski stručnjaci savjetuju o utjecaju istog na bankarenje i osobne financije općenito. Nećemo se osvrtati na cjelokupne negativne utjecaje koje koronavirus može imati na turizam i sve sektore povezane s njima, a posljedično i na bankarski sustav koji je veoma izložen njemu, već ćemo se usredotočiti na predviđanja oko utjecaja virusa na običnog čovjeka.

 

Koristite beskontaktno plaćanje i izbjegavajte gotovinu

Svjetska zdravstvena organizacija je savjetovala da se izbjegavaju transakcije u gotovini. Naime, gotovina je pogodna za širenje virusa i bakterija i kao takva zapravo postaje savršen medij za širenje virusa. SZO predlaže korištenje beskontaktnog plaćanja s kojim bi se smanjila manipulacija i razmjena gotovine. Tako u Kini, banke od početka krize s virusom, sve novčanice i kovanice dezinficiraju pod visokim temperaturama izlažu ultravioletnim svjetlima te se nakon toga drže zatvorene i upakirane 12 dana.

U Hrvatskoj beskontaktno plaćanje svakodnevno koristi 17% ljudi, dok jednom tjedno to radi 75% ljudi što pokazuje spremnost da se kolanje gotovine među stanovništvom smanji. Iako nam beskontaktno plaćanje neće pomoći kod većih transakcija kada na POS aparatu moramo utipkati PIN, postoje usluge mobilnog beskontaktnog plaćanja gdje se PIN utipkava u mobitel sto bi trebalo znatno smanjiti izloženost POS aparatu kojeg koristi mnogo ljudi.

 

Ako već niste, refinancirajte vaše obaveze

Iako su kamatne stope već duže vrijeme niske, mnogo je imatelja kredita koji nisu refinancirali svoje stambene ili gotovinske kredite s onima koji imaju nižu kamatnu stopu. Da, to imate pravo učiniti, i mnoge banke nude tu mogućnost (nemojte očekivati da će Vas banka podsjetiti). Centralne banke SAD-a i UK-a već su reagirale na padove burzi i  financijskih tržišta tako da su snizile referentne kamatne stope što može poslužiti kao indikator da kamatne stope za vrijeme koronavirusa neće rasti. U tim državama već se na veliko savjetuje imaocima kredita da refinanciraju svoje obaveze. Savjetujemo, da za vrijeme prisilnog boravka kod kuće izdvojite vrijeme te da se posavjetujete o mogućnostima refinanciranja svojih kreditnih obveza.

 

Zaposlenicima na određeno, vjerovatno će se odobravati brzi gotovinski krediti

U situaciji karantena i smanjenog kretanja stanovništva, definitivno će utjecati na smanjenje potrošnje i smanjenja poslovnih aktivnost. U SAD-u, gdje 50% zaposlenika imaju ugovor “na određeno” predviđa se smanjenje potrebe za takvim zaposlenicima to jest oni koji ostaju “raditi” će dobivati minimalac. Predviđa se da će njima banke omogućiti brze gotovinske kredite u iznosu od 2-4 tipične plaće kako bi prebrodili period kada prisilno moraju biti kod kuće.

U Hrvatskoj preko 20% zaposlenika ima ugovor na određeno i vrlo je vjerojatno da će se i naše banke prepoznati “priliku” i istima prilagoditi proizvode koji bi im pomogli da prevladaju tj. premoste 2-4 mjeseca bez pune plaće.

Izvor: Moj Bankar