11 velj 2021
Nekretnine, Krediti

APN je objavio poziv bankama da agenciji pošalju ponudu kamatnih stopa za subvencionirane kredite.

Dana 10. veljače agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je poziv bankama radu prikupljanja ponuda za subvencionirane kredite. Poziv je sljedećeg teksta:

APN poziva sve kreditne institucije koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s Republikom Hrvatskom, kojom ponudom se obvezuju odobravati subvencionirane stambene kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetima koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom. Kreditne institucije u svojim ponudama nude obvezujuću ponudu kamatne stope čiji ponuđeni iznos ne može biti viši u subvencioniranim stambenim kreditima. Dostavljena, ponuđena kamata neovisno o roku otplate, korisniku kredita, nekretnini, valutnoj klauzuli ili bilo kojem drugom dijelu ugovornog odnosa kreditora i korisnika kredita, ne smije biti iskazana u iznosu većem od onog koji je dostavljen APN-u u obvezujućoj ponudi kreditora. Obvezujuća ponuda kamatne stope sastavni je dio plana otplate kredita koji kreditna institucija dostavlja APN-u a neovisno o pravnom poslu kojim se realizira subvencioniranje stambenih kredita ista može biti samo ista ili niža od ponuđene.

Javno otvaranje ponuda obavit će se dana 19. veljače 2021. godine. Iz iskustva, ovo podrazumijeva da će u sljedećih nekoliko tjedana biti objavljen i poziv stanovništvu za podnošenje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite. 
Obratite nam se sa povjerenjem.

Izvor: APN, Moj Bankar