Pojam
Monese

Monese je virtualna banka, sa slicnim uslugama i funkcionalnostima kao Revolut ili N26.  Jednostavnim preuzimanjem aplikacije Monese cijeli postupak otvaranja računa može se provesti putem interneta i nije potreban posjet poslovnici banke. Monese, kao i njegovi konkurentni nude i premium usluge (vecinom mogucnost obavljanja naknada bez provizije) kao sto su Monese Classic i Monese Premium.

Glavne karakteristke bankarenja sa Monese:
- Medjunarodne transakcije. Monese račun moze se koristiti za obavljanje transfera u stranim valutama. Na primjer, moguće je prebaciti novac u Hrvatsku u eurima i prenijeti ga primatelju u kunama. Prema Moneseu, konverzija se vrši po stvarnom međubankarskom tečaju. Tvrtka naplaćuje naknadu od 0,50% do 2% za konverzije valuta, a korisnicma s pretplatama provizija je  0%. 
- Euro IBAN broj računa za kupce koji se nalaze izvan Velike Britanije i Francuske
- Virtualna kartica. Osim fizičke kartica u Monese dobivate i virtualnu karticu. Radi poput prave debitne kartice, barem kada je riječ o internetskim plaćanjima. Moneseova virtualna debitna kartica može se povezati s Paypal računom. Virtualna kartica ima drukčiji 16-znamenkasti broj od fizicke, tako da i tehnički postoje dvije različite kartice. Ako iz nekog razloga niste stigli naručiti fizicku karticu, uvijek možete koristiti virtualnu.
- Zajednički računi. Jedna od karakteristika Monesea je i zajednički račun. Parovi mogu imati zajednički račun, na koji dobivaju bankovnu karticu. Račun se zatim može koristiti za ostvarivanje zajedničkih ciljeva ili ograničenja radi zajedničke kontrole i upravljanja zajedničkim financijama. Oba partnera mogu imati plaću na zasebnom računu i zajedničke troškove poput stanarine, osiguranja itd.
 

Vezani pojmovi
Vezane grupe