17 ruj 2022
Nekretnine, Krediti

Euribor, kamatna stopa prema kojoj europske banke međusobno posuđuju novac, i uz koju je vezan dio kredita, ubrzano raste već šest mjeseci, s prvim naznakama zaoštravanja monetarne politike.

Samo u posljednjih mjesec dana šestomjesečni Euribor je udvostručen, s 0,75 posto, na preko 1,5 posto. Stručnjaci vjeruju da bi do kraja godine mogao narasti preko dva posto, a još do prije pola godine bio je na razini od oko -0,5 posto, pri čemu se ispod nule zadržao oko sedam godina.

Koliko je kućanstava u Hrvatskoj izloženo riziku naglog rasta otplata kredita? Potrošači su već dulje vrijeme svjesni toga da dolazi vrijeme rasta kamatnih stopa, pa se smanjuje i udjel kredita s promjenjivim kamatnim stopama. Trenutačno 62 posto kućanstava ima fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu, a njih 38 posto promjenjivu. Pritom je kao referentni parametar njih 67 posto odabralo NRS, koji odražava troškove financiranja na domaćem tržištu i manje je izložen naglim promjenama, a 17,7 posto kredita vezano je uz Euribor, što je 15 postotnih poena manje negoli prije godinu dana. Unatoč značajnoj izmjeni strukture parametara kamatnih stopa, još je uvijek mnogo kućanstava kojima su krediti vezani uz Euribor.

Prema najnovijim podacima HNB-a, takvih je trenutačno 41.900 dužnika, koji imaju dugoročni, stambeni kredit, te 34.638 dužnika s kreditom iz kategorije "ostali", a uglavnom se odnose na gotovinske. Ako je suditi prema izjavama bankara, u jednom trenutku, podizanje kamatnih stopa ECB-a reflektirat će se i na kamatne stope u Hrvatskoj, ali zasad ne očekuju "kratkoročni i velik porast kamatnih stopa". Iz HUB-a poručuju da postoji nekoliko čimbenika koji ublažavaju pritisak na trenutačno povećanje kamatnih stopa: ulaskom Hrvatske u europodručje smanjuje se regulatorni trošak i premija rizika države, a istodobno ojačava konkurencija na visoko likvidnom bankarskom tržištu.

rastu kamate na stambene

K tome, izgledno usporavanje gospodarstva moglo bi ublažiti rast kamatnih stopa. Prilikom posljednjeg usklađivanja kamatnih stopa s odabranim parametrima, uključujući i Euribor, neke domaće banke podigle su kamatne stope za otplatu kredita, dok su druge od toga odustale. Što će biti u skorijoj budućnosti, može se samo nagađati, ali još uvijek nije kasno za donošenje odluka koje se čine manje rizičnim.

Izvor: jutarnji.hr, Moj Bankar