19 tra 2018
Financijske institucije

Imovina banke u suvlasništvu Bože Čule dosegnula 1,79 mlrd. kn.

Partner banka ostvarila je u 2017. godini 6,8 milijuna kuna neto dobiti, trećinu manje nego godinu ranije, uz dvoznamenkasti rast aktive koja je dosegnula 1,79 milijardi kuna, pokazuje izvješće o poslovanju.

Iako je iza banaka teška godina koju je obilježio kolaps Agrokora i skok rezervacija na više od 4 milijarde kuna na razini sustava, u Partner banci na čelu s Petrom Repušićem uspjeli su smanjiti troškove rezervacija za 23 posto na 68,4 milijuna kuna. U odnosu na kraj prošle godine kreditni portfelj zabilježio je rast od 102 milijuna kuna (12 posto) te je dosegnuo 925 milijuna kuna.

Pri tom su krediti tvrtkama porasli 65 milijuna kuna (10%), a rast je financiran isključivo vlastitim sredstvima. "Financiranje iz sredstava HBOR-a i mjenica je u padu čime je rast kredita sa stajališta profitabilnosti još značajniji", poručuju iz banke. Krediti građanima porasli su za trećinu, na 55 milijuna kuna pa je portfelj stanovništvu dosegnuo gotovo četvrtinu ukupno odobrenih zajmova.

Pri tom je neto prihod od kamata zabilježio 6 posto rasta, na 41 milijun kuna. Unatoč okruženju rekordno niske cijene novca, štednja se nastavlja slijevati u banke: ukupni depoziti veći su 10 posto i iznose 1,34 milijarde kuna.

Godišnji rast depozita od 122 milijuna kuna ponajviše dolazi na krilima povećane štednje tvrtki, u nešto manjoj mjeri građana.  Na nedavnoj glavnoj skupštini dvojica suvlasnika banke, Božo Čulo i manjinski Ivan Čermak odlučili su 6,8 milijuna kuna profita ostaviti u zadržanoj dobiti banke.

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 18.04.2018.