14 sij 2021
Financijske institucije, Krediti

U Hrvatskoj svakim danom raste ponuda kredita koje korisnik može podignuti bez odlaska u banku.

Prednost online kredita je očita te korisniku omogućava da bez napuštanja udobnosti svog doma dođu do potrebnih novčanih sredstava. Ipak, treba biti jako oprezan prilikom podizanja kredita online jer na tržištu se nudi sve i svašta i velika većina kredita u stvarnosti nije online. Nadalje ne mogu se sve vrste kredita podignuti online, u principu, ako se nude, nude se gotovinski krediti.

Koje kredite mogu podići online?

Na internetu svatko danas nudi kredite online, ali nitko vam neće reči pravu istinu. Proces sa sakupljanjem dokumentacije se ne može izbijeći. 

Banke su u Hrvatskoj jako oprezne te jako paze kome odobravaju kredit i to provjeravaju koristeći praksu traženja obimne dokumentacije prije odobravanja kredita. Većina banaka nudi “online kredite”, ali samo u formi pošalji online zahtjev i to za gotovinske kredite. Veliki problem takvog pristupa i biranja kredita je što korisnik uopće ne zna da li je ugovorio najpovoljniji gotovinski kredit, a sama banka često zahtjeva i prijenos primanja kod njih.

S druge strane, internet je prepun mrežnih odredišta koja stvarno i nude online kredite, sa minimalnom dokumentacijom, ali pod jako nepovoljnim uvijetima.

Kažu da su online, ali bježi od njih

Jedne prave online kredite nalaze se u ponudi takozvanih brzih kredita, gdje razni loanscout, brzizajmovi, brzepozajmice, liderpress, business.hr i web sajtovi sa sličnim nazivima stvarno i nude brze kredite, ali tj. bolje je napisati ALI, sa ogromnim kamatnim stopama, koje spadaju u kategoriju lihvarskih. Večina takvih nuditelja kredita nije licencirana niti registrirana pri HNB-u što im i daje mogućnost da “daju kredite” po lihvarskim kamatnim stopama. O brzim internet kreditima smo već pisali i toplo preporučamo da ih izbjegavate u širokom luku.
Navodimo neke od primjera, online kredita sa visokim kamatnim stopama:


Liderpress.hr - vlasnik KD Capital, Bugarska - EKS 8.14% dio Ferratum grupacije, dio iste grupacije su i brzepojazmice.com i business.hr
Ferratumbank.hr je dio iste grupacije, važno je napomenuti da krediti iz Ferratum svijeta traže jamstva u obliku “prihvatljivog jamca” sa javnobilježnički ovjerenim dokumentima. Ovim se da zaključiti da ni ovi krediti nisu online krediti.
 

Brzizajam.com - vlasnik Digital Rapsody d.o.o. registriran u mjestu Suhaja pored Čazme. U istom mjestu je registrian i Netinfo.hr u vlasništvu Red Star Code d.o.o. - koji nude zajmove do 4.900 kuna, EKS preko 250% sa bonus jamstvom - isplatiti će vam 3.920 kuna dok morate vratiti 4.900 unutar 30 dana.
Napomena - ovaj portal ne nudi pravi online kredit jer isto zahtjeva dokumentaciju od tražitelja kredita.

 

Bankovni online krediti, sa odlaskom u banku

Danas mnoge banke nude svojim klijentima online gotovinske kredite, dok druge kredite nemaju “u online ponudi”. Izdvajamo primjer kako korisnik može ugovoriti neki online gotovinski kredit, što nužno ne mora biti najbolje i najpovoljnije za njega. 

OTPklik kredit - Visina kredita: do 225.000 kuna uz rok otplate od 1 do 10 godina.

Addiko blic kredit - do iznosa od 76.000 kuna, uz rok otplate do 5 godina , efektivna kamatna stopa od 6,80%

Sve banke nude “online kredite” na temelju formulara koje popunite, nakon toga vam utvrđuju kreditnu sposobnost pa nakon toga morate u poslovnicu te naravno prenijeti primanja, otvoriti tekući promijeniti mobilno bankarstvo itd itd.... Znači reklama, a nikako ne možete biti sigurni da su oni i najpovoljniji, a i nisu krediti bez odlaska u banku.

 

Bankarski kredit bez lutanja od banke do banke

S druge strane, najstarije mrežno mjesto u Hrvata za online kredite, moj-bankar.hr nudi ponudu cjelokupne bankarske palete kredita od gotovinskih, hipotekarnih, stambenih te ostalih kredita. Proces funkcionira slično kao i kod banaka, jedino što tu možete birati u koju ćete banku.

Prednosti korištenja moj-bankar.hr:

  • Definitivno ne morate u banku
  • 100% ćete ugovoriti najpovoljniji bankovni kredit, po ne-lihvarskim kamatnim stopama
  • Posjeduje licencu HNB-a i poštuje sve zakone Republike Hrvatske
  • Svu dokumentaciju možete slikati i poslati iz udobnosti svog doma
  • Usluga je 100% besplatna i nemamo mala slova

 

Što očekivati u budućnosti

Banke će definitivno i dalje gurati svoje digitalizacije, ali to će biti sporo i nefikasno za korisnika (vidi primjer George mobilnog bankarstva i recenzije korisnika na Google Playu). Nadalje, nemogućnost reguliranja online pirata kao što su brzizajam.com i slični i dalje će neupućenima stvarati financijske probleme jer su im efektivne kamatne stope enromne. Tako da, ako imate namjeru tražiti online kredit budete oprezni i da pazite kome povjeravate svoje povjerenje i podatke.

Trebate li online kredit? Slobodno se obratite stručnjacima sa portala moj-bankar koji će vam besplatno pomoći kod pronalaska najpovoljnijeg financijskog rješenja. 

 

Izvor: Moj Bankar