02 kol 2019
Financijske institucije

Tri mjeseca nakon što je raspisan natječaj za novo vodstvo Hrvatske poštanske banke, Vlada je konačno odlučila. Tročlanom Nadzornom odboru banke predloženo je da na mjesto predsjednika Uprave izabere Marka Badurinu, savjetnika Uprave Sberbanka, dok bi članovi trebali postati Anto Mihaljević iz KentBanka i Ivan Soldo iz Raiffeisen Bank Internationala.

Novi čelnik HPB-a magistrirao je financije i bankarstvo, a proteklih 12 godina proveo je u istoj banci, najprije u Volksbanku, a nakon što ih je preuzeo Sberbank, prije šest godina, postao je savjetnik Uprave. Uglavnom se bavio poslovanjem na financijskim tržištima, trgovanjem vrijednosnicama i odnosima s velikim korporativnim klijentima. Budući član Uprave Mihaljević u KentBanku je vodio poslovanje sa stanovništvom, a drugi član uprave Soldo dolazi iz bečke poslovnice Raiffeisen Bank Internationala gdje se uglavnom bavio upravljanjem rizicima.

Kada Nadzorni odbor HPB-a donese odluku o izboru novih čelnika, svoj prijedlog će poslati Hrvatskoj narodnoj banci, kojoj će kandidat za predsjednika Uprave morati predočiti i svoj petogodišnji plan poslovanja HPB-a.

Nova Uprava trebala bi početi s radom 10. rujna kada istječe mandat sadašnjem vodstvu, na čelu s Tomislavom Vuićem. On je HPB preuzeo 2014. godine kada je bivši premijer Zoran Milanović odlučio ‘kadrovski osvježiti’ državnu banku. Iako je u proteklih pet godina ostvario dobre poslovne rezultate, čini se da sa sadašnjom Vladom nije uspio ostvariti odnos koji bi mu donio drugi mandat. Na sam natječaj za novo vodstvo HPB-a javilo se oko 40 kandidata.

 

 

Izvor: www.novac.jutarnji.hr, 2.8.2019.