05 lis 2021
Financijske institucije, Krediti

Polako, ali sigurno, svi pričaju o rastu kamatnih stopa

Sinoć je Federalna rezervna banka prognozirala da će inflacija u SAD -u 2021. dosegnuti 4,2%, što je više nego dvostruko od ciljane stope, a dala je i najsnažnije nagovještaje da se možda približavamo novoj eri kada se od američkog gospodarstva traži da stoji na svoje dvije dvije noge bez izvanrednih poticajnih mjera.

Najnoviji plan Fed-a, koji pokazuju očekivanja kamatnih stopa ukazuju na to da nema jasnog konsenzusa među kreatorima politike o tome kada će kamatne stope početi rasti. Međutim, polovica ispitanih sada vjeruje da će se stope morati početi povećavati sa sadašnjeg raspona od 0% na 0,25% i to godinu dana ranije nego što je prethodno navedeno.

Fed je također signalizirao da bi mogao početi smanjivati ​​kupnju financijske imovine već krajem godine ako se gospodarstvo nastavi poboljšavati sadašnjim tempom. Fed trenutno kupuje najmanje 120 milijardi dolara obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira svaki mjesec. 

U posebnom priopćenju danas, Engleska centralna banka potvrdila je da će britanske kamatne stope ostati na 0,1% i da će se njezina kupnja imovine nastaviti sadašnjim tempom. Što se tiče inflacije, Banka je podigla svoju prognozu na 4% za posljednje tromjesečje 2021. godine, ali je ponovila svoje stajalište da pritisci na troškove neće potrajati. Banka nije dala dodatne upute o tome kada bi se mogle povećati kamatne stope.

Središnje banke zasigurno ne žele uznemiriti dotadašnje povlačenje stimulativnih mjera i prerano povećanje kamata. To bi moglo riskirati oporavak globalnog gospodarskog oporavka, a ipak ne bi moglo riješiti inflaciju, pogotovo ako su, kao što smo vidjeli u Velikoj Britaniji, neki rast potrošačkih cijena potaknuti uskim grlima u logističkom lancu, a ne prekomjernoj potražnji potrošača.

Referentni desetogodišnji prinosi na državne obveznice u SAD-u i Velikoj Britaniji ostali su niski i danas su ispod razine prije pandemije, na oko 1,3% odnosno 0,8%. To sugerira nedostatak zabrinutosti da će inflacija ili kamatne stope rasti.

Buduće okruženje pozitivnog gospodarskog rasta i postupno rastućih kamata nastavlja favorizirati dionice u odnosu na obveznice. Prosječna prognoza Fed -a za kamatne stope u SAD -u sada je 1,0% za 2023. i 1,8% za 2024., što bi predstavljalo skromnije zaoštravanje u usporedbi s prethodnim ciklusima kada su kamate u prosjeku podignute za 0,25% svako tromjesečje.

 

Izvor: Moj Bankar