Pojam
Dolar

Dolar (znak $) je sredstvo plaćanja u nekoliko država. Tako se dolar koristi u područjima/državama: Zemlje istočnih karibia (XCD), Australija (AUD), Kanada (CAD), Novi Zeland (NZD), Fiji (FJD), Hong Kong (HKD), Singapur (SGD) i ostalim državama ali je naravno najpoznatiji Američki Dolar (USD). Jedan dolar (dollar) ima sto centi.

Povijest dolar je priča koja uključuje mnoge zemlje na različitim kontinentima. Riječ dolar je mnogo starija od američke jedinica valute. Dolar je engleska riječ tj. naziv za "talir". Talir je nazivan po prvom kovanom novcu 1519., iz iskopa srebra u Joachimsthal u Češkoj (danas grada Joachimsthal leži unutar granica Češke Republike i njegov češki ime je Jáchymov). Talir je skraćeni oblik tog pojma po kojem je novac prvotno poznata - Joachimsthaler. Kasnije je engleska verzija imena (dolar) primijenjena za slične novčiće, ne samo onaj kovani u srednjoj Europi. Na španjolskom, verzija talira je pezo.

Današnja realnost dolara, i pritom se odnosimo na USD, je sasvim drukčija od razdoblja talira i zlatnika. Dolar dominira u strukturi FX rezerva središnjih banaka i tek je uvođenje valute euro stvorilo imalo dostojnog substituta. Tako krajem 200tih Euro bilježi najvišu stopa rasta.

USD - dolar i Euro dominiraju u strukturi FX rezervi središnjih banaka.

 

Vezane grupe