Loading...

Često postavljena pitanja

Koja je dokumentacija potrebna za kreditnu karticu?

Dokumentacija potrebna bankama za izdavanje kreditne kartice su:

  • osobna iskaznica 
  • popunjen zahtjev za izdavanje kreditne kartice 
  • platna lista 
  • zadnji odrezak od mirovine - za umirovljenike 

Koji je postupak za dobiti kreditnu karticu?

 S obzirom na široku ponudu kreditnih kartica i specifične uvjete propisane od strane banaka ili kartične kuće, obratite se stručnjacima s portala moj-bankar.hr  koji će Vam pomoći u donošenju informirane odluke koja odgovara Vašim potrebama te Vam potpuno besplatno olakšati sljedeće korake:

  1. Podnošenje zahtjeva za kreditnu karticu: Zahtjev za kreditnu karticu klijent podnosi putem Pristupnice izdane od strane banke. Uz Pristupnicu klijent prilaže i traženu dokumentaciju koja je potrebna za procjenu kreditne sposobnosti.
  2. Obrada zahtjeva za kreditnu karticu: Nakon prikupljene dokumentacije Banka pristupa obradi zahtjeva za kreditnu karticu. Tijekom obrade zahtjeva Banka može upotrijebiti podatke o klijentu s kojima sama raspolaže i podatke koje je dao klijent. Nakon obrade kreditnog zahtjeva Banka donosi odluku o odobrenju ili ne odobrenju kreditne kartice. Ukoliko Banka donese negativnu odluku u najkraćem roku obavještava klijenta o negativnoj odluci.
  3. Preuzimanje kartice: Po odobrenju kartice kartična kuća ili banka šalje karticu na adresu klijenta, a u razmaku od nekoliko dana šalje i pin za korištenje kartice.
  4. Aktivacija kartice: Nakon što klijent preuzme karticu i pin, potrebno ju je aktivirati na bankomatu, putem internet bankarstva ili telefonskim pozivom na broj banke.
  5. Korištenje kreditne kartice: Kreditna kartica koristi se u okviru odobrenog kreditnog limita za obročnu otplatu ili podizanje gotovine na bankomatu.

Koliko brojeva ima kreditna kartica?

Svaki broj kartice ima svoje značenje, te služi za identifikaciju. Prvi broj označava tip kartice. American Express kartice počinju s brojem 3, Visa kartice počinju s 4, MasterCard kartice s 5. Visa, MasterCard i Discover kreditne kartice imaju 16 brojeva, dok American Express kartice imaju 15. Ostali brojevi identificiraju banku i individualnog korisnika. Brojevi na poleđini kartice se zovu kontrolni brojevi, te služe za online kupnju. Zato nikada nemojte objavljivati slike kartice na internetu, osim ako ne želite vidjeti neke zanimljive uplate na vašem računu.

Kako funkcionira kreditna kartica?

Ovisno o tipu, kreditne kartice omogućuju bezgotovinsko plaćanje, plaćanje preko interneta, pristup revolving kreditnim linijama, plaćanje s odgodom te plaćanje na rate. Kreditna kartica se zove kreditna kartica jer omogućava pristup kreditu unutar dozvoljenog limita, na koji se plaća visoka kamata. Svaka kreditna kartica ima PIN, koji je potreban za podizanje gotovine (i neke bezgotovinske uplate). Ali plaćanje na internetu se obavlja bez PIN-a. Zato ako izgubite karticu odmah javite banci.

Mogli ste nas vidjeti u medijima
hrt
24sata
nova
rtl
vecernjilist
jutarnjilist
poslovnidnevnik
novilist

Uspoređujemo proizvode ovih institucija

Banke

ZABA-Zagrebacka-banka
HPB Hrvatska Postanska Banka
sberbank
Podravska banka
banka kovanica
Erste
Croatia Banka
RBA Raiffeisen bank
addiko_bank
pbz-privredna-banka-zagreb
OTP banka
Imex banka

Zašto moj bankar?

Besplatno korištenje
Jednostavna prijava za proizvod
Ponuda vodećih financijskih institucija
Brzo i sigurno