ZABA-Zagrebacka-banka
Adresa
Trg bana Josipa Jelačića 10
Fax
01 3789 764
OIB
92963223473
Matični broj
3234495
SWIFT
ZABAHR2X
Internet bankarstvo
e-zaba
Mobilno bankarstvo
m-zaba

Općenito o ZABA-i

Zagrebačka banka je vodeća banka u Hrvatskoj s preko četvrtine tržišnog udjela. Banka je osnovana 1914. pod imenom Gradska Štedionica, a od 1977. posluje pod sadašnjim nazivom Zagrebačka banka. 1989. banka se, kao prva u bivšoj državi, transformira u dioničko društvo. 2002. godine, ponudom za preuzimanje, vlasnikom banke postala je talijanska internacionalna grupacija UniCredit. 

Po čemu je prepoznatljiva?

  • Vodeća banka u Hrvatskoj
  • Najveći broj bankomata i poslovnica
  • Dugogodišnja stabilnost u poslovanju

Kao korporativne vrijednosti tvrtke Zagrebačka banka navodi etiku i poštovanje kao dvije ključne vrijednosti, lokalnu i međunarodnu stručnost, te težnju ka najboljem korporativnom upravljanju. Zagrebačka banka je društveno odgovorna tvrtka koja podupire brojne kulturne, sportske, humanitarne te projekte u vezi s djecom i mladima, čime teži pomoći u razvoju zajednice u kojoj djeluje. Društvenu odgovornost banka pokazuje kroz inicijativu Moj Zaba Start kroz koju, od 2013 godine, banka potiče poduzetničke ideje te kulturne, znanstvene i društvene projekte. Kroz ovaj program, banka na godinu donira oko milijun kuna.

Dionicama banke se sredinom devedesetih trgovalo na burzi u Londonu, nakon preuzimanja od strane Unicredita, dionicama se trguje samo na Zagrebačkoj burzi na uređenom tržištu sa kraticom ZABA te ISIN kodom HRZABARA0009.

Istaknuti proizvodi Zagrebačke banke

ZABA nudi široku paletu kredita i depozita s najpoznatijim brendovima kao što su Zeleni Stambeni krediti, Gotovinski krediti, Elastična i Dinamična lepeza, Favorit Štednja, Dizajn Štednja, e-zaba internet bankarstvo, m-zaba mobilno bankarstvo i drugi.

Gotovinski kredit

jedan je od najtraženijih nenamjenskih kredita Zagrebačke banke koji klijentu omogućuje raspolaganje gotovinom i jednostavno financiranje potreba ili želja. Nudi se u kunama ili eurima, uz fiksnu kamatnu stopu te rok otplate od 13 do 108 mjeseci. Kredit je moguće odobriti u iznosu od 25.000 do 300.000 kuna, odnosno od 3.500 do 40.000 eura. Prednosti uključuju ugovaranje kredita bez naknade za obradu te visoki iznosi kredita bez instrumenata osiguranja. Kredit može ugovoriti bilo koje fizičko lice koje ima rezidenciju u RH te udovoljava uvjetima kreditne sposobnosti banke, a koje u trenutku dospijeća zadnjeg anuiteta neće imati više od 72 godine.

Stambeni kredit

namjenski je kredit koji banka nudi klijentima za svrhu kupnje stana, gradnje kuće ili adaptacije nekretnine, a njime je moguće i otplatiti stambeni kredit odobren u drugoj banci. Odobrava se u kunama ili eurima, sa fiksnom kamatnom stopom do 15 godina. Stambeni kredit se može odobriti fizičkim licima koja imaju stalno prebivalište u Republici Hrvatskoj a koja udovoljavaju kreditnoj sposobnosti banke. Moguće ga je ugovoriti u iznosu do 2.000.000 kuna odnosno 250.000 eura, a rok otplate kredita je od 3 do 30 godina. Uz stambeni kredit ugovara se i osiguranje otplate kredita kako bi se osiguralo podmirivanje kreditnih obveza u slučaju nepredvidivih odnosno neželjenih životnih situacija.
Također svake godine Zaba je aktivna i u APN subvencioniranim kreditima za mlade

Digitalne usluge Zagrebačke banke

m-zaba je najkorištenjija mobilna aplikacija za mobilno bankarstvo u Hrvatskoj.. Aplikacija je dostupna korisnicima iOS, Android i Huawei operativnih sustava. Na App Storeu kao i na Google Play trgovini m-zaba ima odličnu ocjenu od 4.8. Za nove korisnike, prva tri mjeseca korištenja usluge su potpuno besplatna. Putem aplikacije moguće je imati uvid u stanje i promete svih računa, kartica, kredita, vršiti plaćanje računa, prijenos sredstava putem opcije IziPay, i dr. U aplikaciju se može prijaviti otiskom prsta ili skeniranjem lica, a zaštićena je PIN-om što povećava nivo sigurnosti u slučaju gubljenja ili krađe telefonskog uređaja.

e-zaba je usluga internetskog bankarstva Zagrebačke banke za korištenje koje je potreban pristup računalu te internetska veza, kao i token koji klijent dobiva prilikom ugovaranja usluge. Putem e-zabe moguće je pregledati stanje računa, vršiti prijenos sredstava, kupoprodaju valuta, ugovoriti oročenu štednju i dr. Neke od prednosti usluge su manje naknade - maksimalno 2 kune po računu - za plaćanje režija, te dostupnost bankarskih usluga u svakom trenutku bez čekanja u redu i neovisno o radnom vremenu poslovnica.

e-poslovnica inovativna je usluga koju banka nudi klijentima te prva internetska poslovnica u Hrvatskoj koja omogućava izravnu komunikaciju s bankarom Zagrebačke banke putem chata, videopoziva ili audiopoziva. Putem e-poslovnice moguće je dobiti sve informacije i savjete u vezi s proizvodima i uslugama, ali i provesti razne transakcije bez odlaska u poslovnicu. Usluga e-poslovnica je besplatna za sve korisnike e-zaba internet bankarstva.

Tržišna pozicija

Kapital
117 mld kn
Tržišni udio banke
27.3%
Broj poslovnica
118
Broj bankomata
870
Broj klijenata
1.100.000

Povezana društva

Društvo za upravljanje investicijskim fondovima
Društvo za poslovanje nekretninama
Društvo za leasing

Poslovnice u mjestima

Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Bedekovčina, Bjelovar, Crikvenica, Čakovec, Dugo Selo, Đakovo Đurđevac, Imotski, Ivanić Grad, Ivanec, Jastrebarsko, Karlovac, Klanjec, Koprivnica, Krapina, Križevci, Ludbreg, Makarska, Marija Bistrica, Metković, Našice, Nova Gradiška, Novi Marof, Okučani, Omiš, Opatija, Oroslavje, Osijek, Pitomača, Poreč, Požega, Pregrada, Pula, Rijeka, Rovinj, Samobor, Sesvete, Sinj, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Split, Supetar. Sv. Ivan Zelina, Šibenik, Trogir, Umag, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vrbovec, Zabok, Zadar, Zagreb, Zaprešić i Zlatar,Donja Stubica, Dubrovnik

Proizvodi

Prema zadanim kriterijima pronašli smo 4 kredita sa EKS-om od 5,65% do 7,18% - zatražite ponudu, a mi ćemo pokušati postići još bolje uvjete za Vas

Ime proizvoda
EKS
Anuitet
Ukupna otplata
Akcija
Gotovinski kredit EUR 7,18% € 1.978 € 118.666
Gotovinski kredit HRK uz osiguranje kredita 5,65% HRK 1.910 HRK 114.607
Gotovinski kredit HRK 7,18% HRK 1.978 HRK 118.666
Gotovinski kredit EUR uz osiguranje kredita 5,65% € 1.910 € 114.607