ZABA-Zagrebacka-banka
Adresa
Trg bana Josipa Jelačića 10
Fax
01 3789 764
OIB
92963223473
OIB
3234495
SWIFT
ZABAHR2X
Internet bankarstvo
e-zaba
Mobilno bankarstvo
m-zaba

Općenito o ZABA-i

Zagrebačka banka je vodeća banka u Hrvatskoj s preko četvrtine tržišnog udjela. Banka je osnovana 1914. pod imenom Gradska Štedionica, a od 1977. posluje pod sadašnjim nazivom Zagrebačka banka. 1989. banka se, kao prva u bivšoj državi, transformira u dioničko društvo. 2002. godine, ponudom za preuzimanje, vlasnikom banke postala je talijanska internacionalna grupacija UniCredit. 

Po čemu je prepoznatljiva?

  • Vodeća banka u Hrvatskoj
  • Najveći broj bankomata i poslovnica
  • Dugogodišnja stabilnost u poslovanju

Kao korporativne vrijednosti tvrtke Zagrebačka banka navodi etiku i poštovanje kao dvije ključne vrijednosti, lokalnu i međunarodnu stručnost, te težnju ka najboljem korporativnom upravljanju. Zagrebačka banka je društveno odgovorna tvrtka koja podupire brojne kulturne, sportske, humanitarne te projekte u vezi s djecom i mladima, čime teži pomoći u razvoju zajednice u kojoj djeluje. Društvenu odgovornost banka pokazuje kroz inicijativu Moj Zaba Start kroz koju, od 2013 godine, banka potiče poduzetničke ideje te kulturne, znanstvene i društvene projekte. Kroz ovaj program, banka na godinu donira oko milijun kuna.

Dionicama banke se sredinom devedesetih trgovalo na burzi u Londonu, nakon preuzimanja od strane Unicredita, dionicama se trguje samo na Zagrebačkoj burzi na uređenom tržištu sa kraticom ZABA te ISIN kodom HRZABARA0009.

Istaknuti proizvodi Zagrebačke banke

ZABA nudi široku paletu kredita i depozita s najpoznatijim brendovima kao što su Zeleni Stambeni krediti, Gotovinski krediti, Elastična i Dinamična lepeza, Favorit Štednja, Dizajn Štednja, e-zaba internet bankarstvo, m-zaba mobilno bankarstvo i drugi.

Digitalne usluge Zagrebačke banke

m-zaba je najkorištenjija mobilna aplikacija za mobilno bankarstvo u Hrvatskoj.. Aplikacija je dostupna korisnicima iOS, Android i Huawei operativnih sustava. Na App Storeu kao i na Google Play trgovini m-zaba ima odličnu ocjenu od 4.8. Za nove korisnike, prva tri mjeseca korištenja usluge su potpuno besplatna. Putem aplikacije moguće je imati uvid u stanje i promete svih računa, kartica, kredita, vršiti plaćanje računa, prijenos sredstava putem opcije IziPay, i dr. U aplikaciju se može prijaviti otiskom prsta ili skeniranjem lica, a zaštićena je PIN-om što povećava nivo sigurnosti u slučaju gubljenja ili krađe telefonskog uređaja.

e-zaba je usluga internetskog bankarstva Zagrebačke banke za korištenje koje je potreban pristup računalu te internetska veza, kao i token koji klijent dobiva prilikom ugovaranja usluge. Putem e-zabe moguće je pregledati stanje računa, vršiti prijenos sredstava, kupoprodaju valuta, ugovoriti oročenu štednju i dr. Neke od prednosti usluge su manje naknade - maksimalno 2 kune po računu - za plaćanje režija, te dostupnost bankarskih usluga u svakom trenutku bez čekanja u redu i neovisno o radnom vremenu poslovnica.

e-poslovnica inovativna je usluga koju banka nudi klijentima te prva internetska poslovnica u Hrvatskoj koja omogućava izravnu komunikaciju s bankarom Zagrebačke banke putem chata, videopoziva ili audiopoziva. Putem e-poslovnice moguće je dobiti sve informacije i savjete u vezi s proizvodima i uslugama, ali i provesti razne transakcije bez odlaska u poslovnicu. Usluga e-poslovnica je besplatna za sve korisnike e-zaba internet bankarstva.

Krediti

Tržišna pozicija

Kapital
117 mld kn
Tržišni udi banke
27.3%
Broj poslovnica
118
Broj bankomata
870
1.100.000

Poslovnice u mjestima

Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Bedekovčina, Bjelovar, Crikvenica, Čakovec, Dugo Selo, Đakovo Đurđevac, Imotski, Ivanić Grad, Ivanec, Jastrebarsko, Karlovac, Klanjec, Koprivnica, Krapina, Križevci, Ludbreg, Makarska, Marija Bistrica, Metković, Našice, Nova Gradiška, Novi Marof, Okučani, Omiš, Opatija, Oroslavje, Osijek, Pitomača, Poreč, Požega, Pregrada, Pula, Rijeka, Rovinj, Samobor, Sesvete, Sinj, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Split, Supetar. Sv. Ivan Zelina, Šibenik, Trogir, Umag, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vrbovec, Zabok, Zadar, Zagreb, Zaprešić i Zlatar,Donja Stubica, Dubrovnik