13 lis 2020
Krediti

Odabir pravog stambenog kredita pomoći će vam u kupnji stana te bi vam mogao uštedjeti tisuće kuna. Ovdje je sve što trebate znati da biste pronašli pravi kredit za sebe.

Što je stambeni kredit?


Stambeni kredit je kredit kojim se financira kupnje, izgradnja, dogradnja ili uređenje nekretnine, obično sa specificiranim anuitetima u razdoblju otplate. Zajmoprimac (banka) daje zajmodavcu stambeni kredit, ali za uzvrat traži različite instrumente osiguranja kao npr. založno pravo na imovinu, police osiguranja, jamce itd. Stambeni krediti se mogu korisiti i kao instrument eknonomske politike te se često kamatne stope na stambene kredite subvencioniraju kako bi se potakla građevinska djelatnost u zemlji. Tipično dospijeće za stambene kredite je od 20-30 godina. Više o dospijeću stambenih kredita te da li je bolje podignuti kraći ili duži kredit čitajte ovdje.

Kako funkcionira?

Nakon što dobijete stambeni kredit, vraćate posuđeni iznos plus kamate tijekom razdoblja od oko 25 godina, iako ih možete podići na dulji ili kraći rok. Stambeni kredit je osiguran vašom imovinom dok ga u cijelosti ne isplatite. To znači da bi zajmodavac mogao zaplijeniti vaš dom ako ga ne vraćate kredit.

Gdje možete dobiti stambeni kredit?

Stambeni kredit nude financijske institucije poput banaka i stambenih štedionica. Kako bi pronašli stambeni kredit koji vama najviše odgovara upotrijebite našu tražilicu stambenih kredita, kako biste pronašli pravi.
 

Koju vrstu trebate?

Postoji mnogo različitih vrsta stambenih kredita, svaka dizajnirana za različite financijske prilike. Tako, ako kupujete nekretnine (kuću ili stan) tražite stambeni kredit za kupovinu nekretnina, ako želite adaptirati stan, tražite stambeni kredit za adaptaciju, a za kupnju građevinskog zemljišta također postoje specijalizirani krediti.

Stambeni krediti za kupnju prve nekretninu

- Pomoć za kupnju nekretnine, može poboljšati vaše šanse za kupnju kuće/stana. U Hrvatskoj postoji program APN - koji mladima koji kupuju prvu nekretninu nudi pomoć kroz subvencije anuiteta.  Evo kako funkcionira APN program, a ovdje se predbilježite za APN kredit.

- Jamci su neophodni, kako bi lakše došli do prve nekretnine. Definitivno će vam pomoći poboljšati vašu kreditnu sposobnost.

Više o kupnji prve nekretnine pročitajte ovdje.

Krediti za vaše financijske prilike

- Komercijalni krediti za nekretnine omogućuju vam kupnju nekretnina za vaše poslovanje ili kao investiciju. 

- Krediti za starije zajmoprimce mogu vas prihvatiti čak i ako ste stariji od maksimalne dobi koju određuje većina zajmodavaca;

 

Što su stambeni krediti na rate?

Većina stambenih kredita se otplaćuju u anuitetima. Vaša mjesečna plaćanja biti će jednaka svaki mjesec. Na početku ćete plaćati veći dio kamata i manje glavnice, a kako vrijeme prolazi plaćati ćete više glavnice.  Na kraju dospijeća isplatit ćete puni iznos koji ste posudili.

Ako podignete stambeni kredit na rate, vaše mjesečne otplate će na početku biti nešto više, jer ćete otplaćivati od početka nešto veći iznos glavnice. Takvim otplatama sveukupno ćete platiti manje kamata na cjelokupni kredit. O razlici otplate kredita na rate ili anuitete pisali smo u prethodnim člancima.

Koliko košta stambeni kredit?

Iznos koji morate platiti svakog mjeseca i ukupno tijekom trajanja kredita ovisi o ugovoru koji imate i cijeni kamatne stope.
Glavni troškovi su:

Kamate

Kamatna stopa će utjecati na to koliko ukupno morate vratiti i koliko plaćate svaki mjesec. Akumulira se tijekom cijelog vijeka stambenog kreditai naplaćuje se kao postotna stopa na iznos koji dugujete.

Na primjer, ako ste tijekom 25 godina uzeli hipoteku od 200.000 EUR s kamatama od 4%, mogli biste platiti kamate od oko 116.702 EURi otplatiti ukupno 316.702 EUR.

Stambeni krediti u gornjem primjeru može koštati oko:

1.056 EUR mjesečno uz kamatnu stopu od 4%

1.289 EUR mjesečno uz 5%

Možete utvrditi koliko bi na kredit plaćali kamata za iznos koji vam treba koristeći kreditni kalkulator. Isti prikazuje iznos koji biste morali platiti svakog mjeseca, ukupan iznos kamate i ilustraciju koliki bi bilans plaćali svake godine.

Naknade za stambeni kredit

- naplaćuju se za podizanje stambenog kredita

- zajmodavac/banka može naplatiti naknadu za procjenu nekretnine

možda će morati platiti i naknade za vašu stambeni kredit:

- u slučaju, prijevremene otplate kredita,  ako ga otplatite prije isteka dospijeća 


Trebate li fiksnu ili promjenjivu kamatnu stopu?

Kamatne stope na stambene kredite mogu biti fiksne, promjenjive ili fiksne na određeni period te potom promjenive. 

Promjenjive kamatne stope na stambene kredite mijenjaju se u skladu sa promjenom nacionalne referentne kamatne stope koju objavljuje HNB-a

Stambeni krediti s fiksnom kamatnom stopom jamče da se njihove kamatne stope neće mijenjati do dospijeća kredita. Ovakvi stambeni krediti su rijetki i u praksi se pojavljuju u ponudi određenih banaka.

Mnogo češće su kamatne stope sa fiksnom stopom tijekom određenog razdoblja, obično između jedne i pet godina.

Kako doći do stambenog kredita

Morat ćete:

- Uštedjeti dio novca, jer banke odobravaju iznos kredita samo do određenog postotka vrijednosti nekretnine (npr. 80% od vrijednosti nekretnine)  

- Pronađite najpovoljniji stambeni kredit koristeći naš portal te se prijavite na željeni proizvod kako bi za vas ispregovarali još povoljnije uvjete 

- Naravno, morate pronaći željenu nekretninu koja ima uredne papire

- Dogovorite uvijete sa prodavateljm, te uplatite kaparu

- Tada ćete moći kupiti svoj novi dom.

Kako je pronalazak doma sam po sebi stresan posao, prepustite brigu o financijama nama, jer zamislite samo koliko vas još posla čeka da stan uredite po vlastitom ukusu, te da se u isti uselite.

 

Hoću li zadovoljiti uvjete za stambeni kredit? 

Svaka banka, za stambene kredite ima različite standarde, uvjete i  zahtjeve. Sljedeći će čimbenici utjecati na to hoće li vam zajmodavci ponuditi krediti koliko će vam biti spremni posuditi:

- Vrijednost imovine

- Vaše trenutno financijsko stanje

- Vaša dob

- Dospijeće kredita

- Vaš prihod

- Kvaliteta jamaca

Ovaj vodič objašnjava kako zajmodavci odlučuju i možete li si priuštiti stambeni kredit.

Kako se odnositi prema novom stambenom kreditu

Jednom kad se uselite u novi dom, morat ćete početi mjesečno otplaćivati kredit. Ako propustite bilo koju uplatu, iznos koji dugujete mogao bi se povećati i vaša bi kreditna sposobnost mogla biti narušena. Ako previše zaostajete sa uplatama, banka bi vam u najgorem slučaju mogla sjesti na stan/kuću. 

Ako postavite izravno terećenje za plaćanje kredita, nikada nećete propustiti uplatu sve dok na vašem bankovnom računu ima dovoljno novca.

Izvor: Moj Bankar