06 pro 2020
Auto i plovila, Krediti

Novi automobil može doći s pozamašnom cijenom. Prosječna nabavna cijena novog vozila iznosi oko 175.000 kuna

Istraživanje i usporedba svih dostupnih opcija pomoći će da odredite cijenu automobila koji želite kupiti i prepoznate ponude financiranja - što bi vam zajedno moglo uštedjeti stotine ili čak tisuće eura.

Slijedite ovaj vodič da biste naučili korake o kupnji novog automobila.

1. Odredite proračun

Prvi korak u kupnji novog automobila je otkrivanje koliko si možete priuštiti tj. platiti.

Imate dvije mogućnosti za kupnju automobila: plaćanje u gotovini ili dobivanje kredita. Ako imate dovoljno ušteđenog novca, plaćanje u gotovini općenito je isplativija opcija jer nećete platiti kamate na auto kredit. Ako kupujete auto na kredit nakon podizanja kredita izvršavat ćete mjesečna plaćanja određena iznosom, kamatnom stopom te rokom dospijeća kredita. Prije nego idete u kredit iskoristite mogućnosti portala moj-bankar.hr te potražite najpovoljniji auto kredit na tržištu,

buzetiranje proracun kupnja automobila

Bez obzira planirate li platiti gotovinom ili dobiti zajam, ne zaboravite izdvojiti novac za dodatne troškove, uključujući registraciju vozila, osiguranje automobila, gorivo, porez na promet i tekuće održavanje.

Ako se planirate zadužiti za svoj novi automobil, pogledajte svoje mjesečne prihode i troškove kako biste utvrdili vlastite financijske kapacitete za kupnju novog auta. Što se tiče prihoda, uzmite u obzir neto plaću nakon oporezivanja, a ne bruto. Što se tiče troškova, zbrojite hranu, stanarinu ili hipoteku, studentske zajmove i ostale dugove, kao i troškove zabave i ostale troškove. Oduzmite svoje troškove od prihoda, a zatim razmislite koliki dio preostalog novca želite staviti na mjesečno plaćanje automobila te usporedite tu brojku sa  kalkulatorom za auto kredite.

Dobivanje odobrenja za auto kredit od banke ili drugog zajmodavca moglo bi vam pomoći da odredite proračun. Kad prethodno dobijete odobrenje zajmodavca, isti vas obavještava o kamatnoj stopi zajma, maksimalnom iznosu zajma i roku dospijeća zajma za koji biste vjerojatno dobili odobrenje. Prethodno odobrenje nije jamstvo da će vam se ponuditi kredit (i dalje ćete trebati pružiti više informacija prije nego što budete mogli biti odobreni i primiti službenu ponudu kredita), ali može vam pomoći da dobijete ideju o rasponu cijena auta koju si možete priuštiti.

Možda ćete htjeti dobiti pred-odobrenja od nekoliko banaka, tako da možete usporediti ponude i prepoznati onu koja najbolje odgovara vama. Samo ih prikupite u istom vremenskom razdoblju. Kako ne bi gubili vrijeme definitivno vam se isplati koristi usluge portala kao što je moj-bankar.hr.

2. Istražite

Započnite identificiranjem svojih glavnih prioriteta. Na primjer, ako ste samac i imate ograničen proračun, možda ćete pronaći idealan kompaktni hatchback s ekonomičnom potrošnjom goriva. Ali ako ste roditelj s djecom, veće vozilo poput monovolumena ili srednjeg crossovera s jakim sigurnosnim ocjenama možda će biti najprivlačnija opcija.

Evo nekoliko web stranica koje će vam pomoći u istraživanju.

  • Evo.co.uk- Pronađite potrošnju goriva automobila (na engleskom).
  • Autonet - Pronađite informacije o nekim prednostima i nedostacima marka automobila koje vas zanimaju.
  • VidiAuto - Pronađite informacije o cijenama vozila
  • Jomologia - online katalog vozila Centra za vozila Hrvatske sa novo nabavnim cijenama

3. Izračunajte fer cijenu

Doslovno "osjetite" cijene automobila koji su vam zapeli za oko, tako da možete ukloniti sve one koji ne spadaju u vaš proračun.

Jednom kada dođete u salon, dobiti ćete standardnu cijenu. To je maloprodajna cijena koju preporučuje proizvođač. Uz svaki upit za vozilo dolazi i mogućnost traženja popusta. Trgovci mogu prilagoditi cijenu prema gore ili prema dolje. Jedan od faktora koji može utjecati na cijene je dostupnost. Ako model nije previše tražen, prodavač automobila može biti voljan ponuditi vozilo po nižoj cijeni.

Vaša konačna cijena ovisit će o tome kupujete li dodatne opcije, poput zatamnjivanja prozora, kromiranih kotača ili štitnika za prskanje. Na primjer, ako kupujete Honda Accord Sport 2019 raspon cijena na prvu može ići +/- 10%. Ali sa dodatnim opcijama i značajkama cijena se može skočiti i 20%.

4. Zakažite probnu vožnju

Kad suzite izbor automobila, vrijeme je da napravite probnu vožnju. Iako vozilo može izgledati dobro na slikama ili YT videu, vaše se mišljenje može promijeniti nakon što sjednete za volan. Možda će vam sjedala biti neudobna ili se auto neće dobro nositi s usponima ili zavojima. Možda je motor preglasan. Probna vožnja pomoći će vam prepoznati sve potencijalne probleme s kojima ne možete živjeti.

skoda novi automobil

Možda ćete moći zakazati probnu vožnju kod lokalnog zastupstva. U nekim ćete slučajevima možda čak moći zakazati probnu vožnju kod kuće ili da vam auto dovezu do ureda.

Druga je mogućnost unajmiti automobil o kojem razmišljate na dan ili dva. Iako će vas ovo koštati, omogućuje vam da provedete više vremena u automobilu, samostalno, bez presinga ili prodavanja priča što kod kupnje automobila može biti neprocjenjivo.
Nakon što ste vozili i testirali sve kandidate, trebali biste imati jasnu ideju o tome koje se vozilo nalazi na vrhu vašeg popisa.

5. Usporedite cijene prodavača

Imajući na umu što si možete priuštiti i imate najuži izbor automobila, vrijeme je da prikupite cijene prodavača.

Usporedite traženu cijenu svakog trgovca s procjenama koje pružaju alati za određivanje cijena, a zatim pregovarajte na temelju svog istraživanja. Trgovci često ostvaruju dobit od 10% do 20% i mogu biti spremni sniziti cijenu. Savjetujemo da tražite ponude auto salona diljem Hrvatske - npr. ako ste iz Zagreba, zašto ne pitati ponudu auto salona u Rijeci ili u Osijeku. Možda upravo u tim drugim gradovima ne ide prodaja tog automobila, te ćete uspijeti postići viši popust.

usporedba cijena

Dajte trgovcu priliku da nadmaši najbolju cijenu koja vam je ponuđena, drugim riječima cjenkajte se.

6. Prodajte ili zamijenite svoje postojeće vozilo

Ako trenutno imate vozilo, prodaja starog po principu “staro za novo” može vam dati financijskog prostora koji ćete upotrijebiti za polog vašeg novog automobila. Možete ga prodati putem njuškala ili možete mijenjati uz nadoplatu svoj stari automobil u zastupstvu gdje planirate kupiti novo vozilo.

Ovdje vam je cilj dobiti najviše za svoj rabljeni automobil. Provjerite Jomologia katalog CVH-a da bi dobili uvid o mogućoj cijeni koji možete postići za vaš stari automobil. Cijene će ovisiti o čimbenicima poput ukupnog stanja automobila i broja prijeđenih kilometara.

Općenito govoreći, vjerojatno ćete dobiti više ako stari automobil prodate nego što bi mogli dobiti u zamjeni staro za novo. Ali staro za novo kod trgovca može biti jednostavnije i kraće, jer ne trebate trošiti vrijeme i energiju na prodaju vozila te sastanke s potencijalnim kupcima.

7. Zaključite posao

Sad ste na cilju. Ovaj korak uključuje prijavu za auto kredit - ako financirate vozilo - i, ako vam je odobreno, potpisivanje papira za vaš novi automobil.

Neki trgovci mogu dostaviti završnu dokumentaciju i automobil kući ili na radno mjesto, tako da ne morate ponovno otići u salon. Ili možete posjetiti zastupništvo kako biste potpisali papire i preuzeli vozilo.

U svakom slučaju, svakako potvrdite sljedeće podatke:

  • Stanje automobila i opcije - Pažljivo pregledajte vozilo kako biste bili sigurni da nema oštećenja. Potvrdite da automobil uključuje sve opcije koje ste zatražili.
  • Ugovorni uvjeti i cijene - Pri potpisivanju papira, osigurajte da svi navedeni uvjeti i cijene odražavaju stavke dogovorene tijekom vaših prethodnih interakcija s prodavačem. Provjerite je li prodajna cijena ispravno navedena. Kupoprodajni ugovor uključuje stavke kao što su porezi. Također može biti i naknade za registraciju ako je prodavač registrirao vozilo u vaše ime. Vidjet ćete i naknadu za dokumentaciju koju trgovci naplaćuju za rad na sastavljanju kupoprodajnog ugovora.
  • Provjerite također i jamstveni rok i kasko, ali i to da li imate kasko osiguranje novog vozila uključeno u kupoprodajnu cijenu. Naime, nepisano je pravilo da se novi automobil osigura kroz kasko, bar prvih 4-5 godina.
  • Pojedinosti o zajmu - ako vozilo financira prodavač, dvaput provjerite kamatnu stopu, rok zajma i sve popuste koje je prodavač možda obećao u prethodnim raspravama.

Ako primijetite bilo kakva odstupanja u navedenim dokumentima zajma ili naknadama o kojima prodavač prethodno nije razgovarao s vama, postavite pitanja. Ne bojte se odgoditi potpisivanje ugovora dok se ne riješe vaše zabrinutosti.

Nakon što pregledate i potpišete dokumente, vrijeme je da sjednete za volan i uživate u svom novom automobilu.

 

Zaključak

Kupnja novog automobila može biti dugotrajan proces, ali odvojiti vrijeme za planiranje proračuna i istraživanja svakako se isplati. Ako planirate financirati svoj automobil, imajte na umu da na tržištu ima puno potencijalnih banaka i opcija financiranja. Kreditni kalkulatori i usporedba auto kredita može vam pomoći da kupujete po najboljim kamatama, što bi vam moglo uštedjeti novac na vašem novom automobilu.

 

Izvor: Moj Bankar