Pojam
SEPA izravno terećenje

SEPA izravno terećenje je sustav koji u cijeloj Europi omogućuje trgovcima prikupljanje plaćanja u euro-denominaciji s računa u 34 SEPA zemlje.

SEPA izravno terećenje provodi se u svim zemljama eurozone i u EU članicama izvan eurozone. U tim se zemljama sva plaćanja u eurima moraju prikupiti putem sheme plaćanja SEPA.

Izravno terećenje  je prijenos s računa za plaćanje Platitelja, koje zadaje Primatelj plaćanja,  preko svojeg pružatelja platnih usluga.Izravno terećenje često se koristit za ponavlja­juća plaćanja (npr. komunalni računi). Usluga izravnog terećenja uvjetovana je davanjem pret­hodne Suglasnosti Platitelja Primatelju plaćanja. Izravno terećenje nije novi način plaćanja, te ga tvrtke, institucije i vlade koriste već desetljećima, uz pomoć svojih banaka, za upravljanje cijelim platnim procesom (prikupljanje platnih naloga, njihovo pospremanje, priprema i izvršenje naloga). 

Međutim, sustav SEPA izravnog terećenja uveo je neke značajne promjene u procesu upravljanja koji su postali posebno izazovni za vjerovnike:

Primatelji su sada odgovorni za cijeli tijek upravljanja SEPA nalozima  (potpis naloga korisnika, digitalizacija, arhiviranje, dodjeljivanje jedinstvenog referentnog broja). Ranije je bila odgovornost njihovih banaka.

Primatelji moraju upravljati novim formatom međubankarske komunikacijske datoteke

sepa

Vezane grupe