08 sij 2021
Auto i plovila, Osiguranje

Zelena karta polako odlazi u povijest. Više ne mora biti zelena, a i broj država u kojoj će vam trebati se drastično smanjio.

Što je zeleni karton?

Zelena karta ili zeleni karton je dokument koje osiguravajuće društvo izdaje osiguraniku u trenutku sklapanja obveznog auto osiguranja. Tim bi dokumentom, u slučaju da je osiguranik imao nesreću u inozemstvu, osiguranik dokazao da posjeduje obavezno auto osiguranje (eng. MTPL) te da će u slučaju da je osiguranik odgovoran za štetu koja je prouzročena njegov osiguranik istu štetu i isplatiti.

Tako je bilo nekada, danas je situacija značajno drukčija. Naime, Hrvatska i Hrvatsko udruženje osiguravatelja - HUO kao dio država članica Sustava zelene karte koji ukjljučuje ukupno 48 država (sve EU zemlje), a od kojih je 33 odlučilo na temelju međusobnog da  motornim vozilima koji putuju u inozemstvo, imanje valjanje registarske vozile je dovoljan dokaz da je vozilo osigurano. U tih 33 države uključene su sve EU zemlje te Srbija, Norveška, Švicarska, Island i Andora.

Od listopada 2020.godine i Bosna i Hercegovina je ušla, kao 34. država koja ne uvjetovanje posjedovanje zelene karte. Znači putujete li u BiH ne treba vam zelena karta.

zelena karta
Foto: zelena karta primjer

Za koje države mi treba zelena karta?

Sa perspektive vozača iz Hrvatske gotovo sve glavne destinacije i svi susjedi su pokriveni.
Ipak, važno je naglasiti za koje države će vam zeleni karton trebati:

  • Crna Gora
  • Kosovo
  • Albanija
  • Turska
  • Moldavija
  • Rusija
  • Ukraijna

Osim navedenih država u Europi, zelena karta će vam trebati odlučite li se putovati motornim vozilom i u daleke države kao što je na primjer Izrael. Zato putujete li daleko morate imati zeleni karton, koji više i nije zelen.

Putujete li u državi, gdje niste sigurni da li vaš zeleni karton vrijedi, tada zasigurno, ćete morati kupiti granično osiguranje koje kao što i ime kaže kupujete na međunarodnim granicama. Tako na primjer pri ulasku u Hrvatsku, svi vozači vozila s pločicama zemalja izvan Sustava zelene karte osiguranja, kao što su SAD, Kanada, Kosova te svih drugih država, moraju također zaključiti granično osiguranje – ako nemaju zelenu kartu ili policu graničnog osiguranja izdatu od društva za osiguranje iz neke od zemalja članica Sustava zelene karte osiguranja valjanu za cjelokupno područje Europskog gospodarskog prostora i Švicarsku.

 

Kako do zelene karte?

Odlukom HUO-a kao članice sustava zelene karte od 1. srpnja 2020. godine, a radi poticanja sklapanja polica auto osiguranja online putem tijekom pandemijskih vremena, osiguravatelj koji je sklopio policu, osiguraniku može poslati online pdf dokument sa zelenom kartu koja se sada može isprintati i na bijelom papiru. Ovaj potez, motiviran covid-19 pandemijom definitivno će pomoći i u razvoju online osiguranja ne samo u Hrvatskoj već i na razini cijele Europe.

Uvođenjem ove promijene ne mjenja se ništa drugo te i dalje važe sva druga pravila. Tako na primjer putujete li u Crnu Goru i dalje će vam trebati zelena ili bijela karta te ćete njome ostvarivati prava kao što ste i prije.


 

Kako funkcionira naplata međunarodnih šteta?

Ukoliko vam se i desi da putujete u neku od država gdje vam je potreban zelena karta, te ako nažalost sudjelujete i skrivite nesreću prilikom razmjene dokumenata, oštećenoj strani ili policiiji popuniti ćete i dati kopiju zelenog karton. Popunjavanjeg istog je jednostavno kao i popunjavnje europskog izvještaja o šteti. 

Nakon što je dokumentacija popunjena, društvo osiguranika će preko korespondenta kontaktirati vašeg osiguravatelja koji će direktno ili preko korespondenta procesuirati nastalu štetu.

 

Zaključak

  • Zelena karta vam više nije potrebno, osim u slučaju da putujete na istok
  • Zelenu kartu možete isprintati na bijelom papiru, ako ste ugovorili osiguranje online
  • Vozite oprezno i neka želimo vam da nikada ne ispunjavate zelenu kartu
Izvor: Moj Bankar