10 pro 2020
Krediti

Nenamjenski krediti mogu biti dobra opcija u raznim okolnostima.

Definicija nenamjenskog kredita je: Nenamjenski krediti spadaju u kategoriju općih kredita gdje banka ne vrši kontrolu trošenja sredstava tj. zajmoprimacu sam određuje kako će raspolagati sredstvima. S druge strane, postoje i strogo namjenski krediti kojima se financira određena kupnja. Stan kupujete stambenim kreditom, automobil kupujete auto kreditom, a fakultet plaćate studentskim kreditom.

Nenamjenski kredit može se koristiti za gotovo sve. Neki zajmodavci žele znati što ćete učiniti s novcem koji vam posuđuju, ali sve dok ste ga posudili iz odgovornog i pravnog razloga, s njim možete raditi što želite.

Ali što to znači za vas? Kod stambenog kredita, vaš je dom kolateral. Slično tome, kod auto kredita automobil koji kupujete je zalog za taj zajam. Budući da nenamjenski kredit često nema kolateral - on je „nesiguran” - kamatna stopa je nešto  veća. Postoje i osigurani gotovinski krediti ako želite smanjiti troškove financiranja gdje banka traži zalog police osiguranja vraćanja kredita ili policu životnog osiguranja.

Evo pet okolnosti u kojima bi osobna posudba mogla biti dobra ideja.

1. Konsolidacija dugova po kreditnim karticama

Ako imate jednu ili više kreditnih kartica koje se peglaju do maksimuma, možete zatražiti gotovinski kredit za objedinjavanje svih troškova u jednu mjesečnu uplatu. Što ovaj scenarij čini još privlačnijim: kamatna stopa na kredit mogla bi biti znatno niža od kamatnih stopa koje plaćate po vašim kreditnim karticama. Ovo je jedno od prvih pravila refinanciranja kredita. Zamijenite skuplji kredit sa jeftinijim i dodajte kisika u vaš kućni proračun.

2. Refinanciranje studentskih zajmova

Refinanciranje studentskih kredita može pružiti određenu financijsku olakšicu. Kamatna stopa na studentski zajam može iznositi 6,8% ili više, ovisno o vrsti kredita koji imate. Možda ćete moći dobiti gotovinski kredit s nižom kamatnom stopom koja vam omogućuje bržu otplatu zajma.

3. Financiranje kupnje

Financiranje kupnje ovisi o tome koliko sredstava imate. Ako ćete ionako uzeti gotovinski kredit za kupnju nečega, dobivanje gotovinskog kredita i naknadno plaćanje prodavatelja u gotovini moglo bi vam donijeti određene popuste (jer faktički plaćate prodavatelja u gotovini) što može biti bolje od ponuda prodavatelja da istu stvar financirate na rate putem kreditne kartice s velikim kamatama. Ipak, nikada nemojte donositi odluku o financiranju na licu mjesta. Zatražite od prodavatelja ponudu i usporedite je s onim što biste mogli dobiti gotovinskim zajmom. Tada možete odlučiti koji je pravi izbor.

4. Platite vjenčanje

Bilo koji veliki događaj - poput vjenčanja - ispunjava uvjete za gotovinski kredit, jer za velike troškove poput ovog mogao bi vam uštedjeti znatan iznos na troškovima kamata ili poduđivanja iz drugih izvora.
 

5. Poboljšajte svoju kreditnu sposobnost

Osobni zajam može vam pomoći na mnogo načina. Prvo, ako vaši izdaci prikazuju uglavnom iste prema kreditnoj kartici,  dugove po istima bi gotovinski kredit mogao zatvoriti poboljšati financijsku sliku.
Gotovinski kredit je obavezan, ako želite zatvoriti i dugove po takozvanim brzim ili online zajmovima.
 

Zaključak

Nenamjenski krediti mogu biti korisno, pod pravim okolnostima. Na primjer, većina ljudi ne može si priuštiti kupnju stana za gotovinu, što stambeni kredit  čini nužnim. Svakako, prije podizanja nenamjenskog kredita posavjetujte se financijskom stručnjakom. Uz to, univerzalni kreditni kalkulator može biti koristan alat za određivanje mjesečnog anuiteta, roka dospijeća i kamatne stope.

 

Izvor: Moj Bankar