31 sij 2021
Nekretnine, Krediti

Usprkos svim prirodnim, gospodarskih i makroekonomskih nedaćama u 2020. godini, ono što je dobro za stanovništvo je da su kamatne stope na stambene kredite na rekordno niskim razinama.

2020. godina je bila dobra godina za stambene kredite. Ukupna razina dosegla je 60 milijardi kuna, te su isti rasli u odnosu na 2019. godinu za 8%. Krajem 2020. stambeni krediti čine 46% ukupnih kredita prema fizičkim osobama, ostatak čine uglavnom nenamjenski krediti, minusi odobreni po tekućim računima te ostali krediti stanovništvu.

Izvor: HNB

Rekordna razina novih stambenih kredita, zbog APN-a

HNB prati informacije o tzv “novim poslovima” iz kojeh je razvidno da je u 2020. godini odobreno više stambenih kredita nego što je to bilo od 2017-2019. godine. Tako je prošle godine odobreno 18.4 milijardi kuna novih stambenih kredita.

Izvor: HNB, moj-bankar.hr

Glavni razlog tako velikog rasta stambenih kredita leži svakako u 2 kruga APN-a, preko kojeg je država subvencionirana oko 8 tisuća APN kredita za mlade. Pretpostavimo li prosječni iznos APN kredita od 85.000 Eura,  možemo pretpostaviti da je gotovo 5 milijardi kuna (~30%) ukupnih stambenih kredita bilo povezano sa APN-ovim natječajem za subvencioniranje kredita.

Nikad niže kamatne stope na stambene kredite

Ekspanzivna monetarna politika ECB, te dugoročna niska ili čak negativna razina realnih kamatnih stopa na novčanim tržištima, ima i veliki utjecaj na kamatne stope na stambene kredite na Hrvatskom tržištu. 

Iako smo u 2020. godinu ušli sa već niskim kamatnim stopama, tijekom godine one su još dodatno padala. Tako smo kraj 2020. dočekali sa prosječnom kamatnom stopom na novo odobreni kredit od 2.52%.

Izvor: HNB, moj-bankar.hr

Dodajući na to činjenicu da se u Sloveniji stambeni krediti mogu podignuti i uz nešto povoljniju stopu, npr. čak za niskih 2.15%, dajemo si pravo zaključiti:

  • Da će kamate na stambene kredite još padati
  • Da će APN program u 2021. pokazati da su banke voljne financirati stambene kredite i do 2.10%

 

Ukoliko tražite najpovoljniji stambeni kredit, slobodno pogledajte trenutnu ponudu na portalu moj-bankar.hr te nam se slobodno obratite ukoliko želite 100% besplatno i sigurno ugovoriti najpovoljniji.

 

Izvor: Moj Bankar