25 ožu 2021
Financijske institucije

Hrvatska Poštanska Banka i Croatia banka iskazale bolje rezultate u 2020. nego u 2019., većina ostalih banaka sa lošijim rezultatima

Bankarski sustav u Hrvatskoj ostvario je u 2020. Godini dobit od 2.7 miljarde kuna, što je za 59% manje od prošle godine kada je dobit banaka iznosila 6.6 milijardi kuna prije poreza. 

Korona kriza utjecala je na makroekonomske pokazatelje zemlje te su shodno tome banke povećale svoje rezervacije za plasmane. Shodno tome, laik bi očekivao i da banke plasiraju manje kredita, jer je ekonomija u “banani”. Ali to nije bilo tako, banke su imale kreditnu aktivnost u totalu istoj kao i u 2019, na razini ukupnih plasmana od 127. Glavni razlog porasta plasmana vidi se u stambenim kreditima koji su porasli za 8% velikom većinom pod utjecajem subvencioniranih stambenih kredita koji su činili čak 35% ukupnih stambenih kredita.

dobit banaka 2020

Ono što je dodatno okarektariziralo 2020-tu je što su napokon, nakon dugog niza godina, prvaci u profitabilinosti postale banke u domaćem vlasništvu. Naime, domaće banke imaju duplo manji pad dobiti, od 29%, a glavni razlog uspješnog poslovanja krije se u poslovanju HPB-a i Croatia banke

Ostale banke, koje su u pretežitom stranom vlasništvu iskazale su pad dobiti, prvenstveno zbog povećanih rezervacija i to pogotovo za gotovinske kredite.

 

Izvor: Moj Bankar, HNB