03 stu 2021
Osiguranje

Nitko od nas ne voli razmišljati o mogućnosti ozljeda, pogoršanja zdravstvenog stanja, bolnicama i mogućnosti da bi nas ili naše najbliže mogla dočekati takva sudbina, Ipak, danas više nego ikad, u vremenu globalne pandemije, važno je osigurati sebe i svoje najbliže.

Osnovno zdravstveno osiguranje, kao obvezna i besplatna usluga, koliko god bila nužna, ne nudi uslugu pokrivanja troškova liječenja te samo djelomično sudjeluje u participaciji troškova. Kada govorimo o dopunskom osiguranju, bitno je znati razliku između dopunskog i dodatnog osiguranja.

Razlika između dopunskog i dodatnog osiguranja

Više od 80% građana ima ugovoreno dopunsko osiguranje, što jasno pokazuje svijest građana i brigu o vlastitom zdravlju. Ipak, postoje razlike između dodatnog i dopunskog osiguranja. Obje vrste osiguranja spadaju pod dobrovoljno osiguranje, ali neke razlike ipak postoje. Najveća razlika između dopunskog i dodatnog osiguranja leži u tome da se ipak bitno razlikuju po osiguravateljskom pokriću i načinu na koji se ta sigurnost  pruža.

Dopunsko osiguranje

Dopunsko osiguranje pokriva troškove sudjelovanja za usluge zdravstvenog osiguranja. Drugim riječima, dopunsko osiguranje vam omogućava besplatnu zdravstvenu uslugu kod odabranog liječnika te podizanje lijekova na recept bez dodatne participacije.

Uzmimo za primjer da nemate policu dopunskog osiguranja. U tom slučaju svaki posjet liječniku bi vas košta 10 kuna, dok bi visina nekih specijalističkih pregleda koštala i do 2000 kuna. Obavezno zdravstveno osiguranje pokriva 80% troškova liječenja, dok osiguravatelj pokriva ostalih 20%. Uplatom dopunskog osiguranja, osiguravatelju se pruža participacija u 100% troškova zdravstvene zaštite.

Dodatno osiguranje

Dodatno osiguranje je manje zastupljena vrsta osiguranja. Ipak, pandemija COVID-19 probudila je svijest građana pa ugovaranje polica dodatnog osiguranja je u uzastopnom rastu. Do 2020. Godine, 20% građana imalo je ugovoreno dodatno osiguranje ali ta brojka kontinuirano raste.

Dodatno osiguranje, za razliku od dopunskog osiguranja pokriva dodatne usluge kao što su uputnice za preglede u privatnim klinikama. Tako možete ugovoriti privatne MR i CT preglede, sistematske preglede, dentalne usluge i još mnogo toga.

Koje pakete dopunskog osiguranja imam na raspolaganju

Ako razmišljate o ugovaranju police dopunskog zdravstvenog osiguranja u jednoj od privatnih osiguravateljskih kuća, tada cijene variraju ovisno o osiguravateljskoj kući, vrsti police te vašoj dobi. Treba pritom imati na umu da veća životna dob, znači i veću cijenu dopunskog osiguranja. To se posebno odnosi na korisnike koji koriste neke od lijekova s B liste,

Croatia Osiguranje

Ako ugovarate policu dopunskog osiguranja u Croatia osiguranju, korisnici od 18-60. godine života, plaćate premiju osiguranja u iznosu od 70,00 kn godišnje, što je jednako dopunskom osiguranju preko HZZO. Uz dodatnih 99,00kn dobivate i policu za lijekove s B liste u maksimalnom iznosu od 2 pakiranja godišnje. Croatia osiguranje nudi i lijekove s B liste za korisnike dopunskog osiguranja od navršenih 51 do 60 godina života, ali tada cijena dodatka na osnovnu policu dopunskog osiguranja iznosi 129.00kn godišnje. Za korisnike od 60-70 godine života, trošak police za lijekove s B liste iznosi 299.00kn godišnje. Nakon 70. Godine života, nije moguće uplatiti dodatno osiguranje na lijekove s B liste.

Uniqa osiguranje

Ako ste se pak odlučili dati povjerenje Uniqa osiguranju, te ste izabrali uplatiti policu dopunskog osiguranja, proći će te malo povoljnije nego u Croatia Osiguranju. Naime, Uniqa osiguranje nudi svojim korisnicima od 18-60 godine života, policu dopunskog osiguranja u iznosu od 65, 00kn godišnje. Nema ograničenja na količinu lijekova s B liste ali taj iznos pokrivate sami, dok vam Uniqa osiguranje  nudi refundaciju iznosa.

Merkur osiguranje

U Merkur osiguranju imate mogućnost odabira između dvije osnovne police dopunskog osiguranja. Nažalost, lijekovi sa B liste nisu uključeni u trošak osiguranja, pa ako ne koristite takvu vrstu terapije, Merkur Osiguranje bi moglo biti povoljno rješenje. Za korisnike u dobi do 65 godina, polica dopunskog osiguranja u Merkuru će vas koštati 65,00 kuna, a nakon navršenje 65 godine života, taj iznos se penje na 200, 00 kuna.

Različite osiguravateljske kuće imamu različite police dopunskog osiguranja i pregršt mogućnosti, pa je prosječnom korisniku ponekad i izazov odlučiti koju vrstu dopunsko osiguranja želi. Generalni savjet je da prije potpisivanja police dopunsko osiguranja zatražite od osiguravatelja predpolicu i da se konzultirate s nekim tko zna čitati sitna slova prije konačne odluke o osiguravatelju.

Provjera statusa police dopunskog osiguranja

Bilo da se radi o polici zdravstvenog osiguranja, životnog ili nekoj drugoj vrsti dopunskog osigranja, svaki osiguravatelj pruža mogućnost provjere statusa police dopunskog osiguranja. Bilo da je riječ o poteškoćama s vašom karticom, pitanjima vezanima uz status dopunskog osiguranja, pitanjima u vezi isplata ili bilo kakvih poteškoća, svaka osiguravateljska kuća nudi mogućnost provjere.

Ako želite provjeriti status svoje police, dovoljno je nazvati besplatni broj istaknut na službenoj web stranici odabranog osiguravatelja ili poslati e-mail s dodatnim pitanjima. Većina osiguravatelja pruža uslugu asistencije svaki dan, 0-24, te će rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

Izvor: Moj Bankar