22 sij 2021
Auto i plovila, Krediti, Osiguranje

Od mjesečnih otplata kredita, servisa, popravaka do obaveznog osiguranja, automobil može biti jedan od vaših najvećih troškova u kućnom budžetu. Ali to je također jedna od vaših najvećih prilika za optimiziranje osobnih financija.

Ako pokušavate sastaviti kraj s krajem ili želite jednostavno uštedjeti novac u 2021. godini, donosimo vam sedam jednostavnih načina za smanjenje troškova posjedovanja automobila.

1. Refinancirajte kredit za automobil

Ako vam je kreditna sposobnost porasla otkako ste kupili automobil ili ste podigli kredit “davno” po višoj kamatnoj stopi, lako možete pronađite novu opciju auto kredita koji će imati nižu kamatnu stopu te vam omogućiti da uštedite stotine kuna ili eura tijekom kredita.

Na primjer, prema podacima portala moj-bankar.hr, prije dvije godine prosječna kamatna stopa na auto kredite bila je oko 6,4%, dok danas auto kredit možete podignuti sa kamatom od 5,5%. 
Na 60-mjesečnom zajmu za automobil od 20.000 EUR, zajmoprimac koji je refinancirao s 6,4% na 5,5% uštedio bi 100 EUR godišnje tijekom trajanja zajma. Refinanciranje kredita će vam također pružiti priliku da prilagodite svoj raspored plaćanja. U nuždi možete produžiti rok zajma. Ili, možda čak i možete vratiti zajam prije.

 

2. Pregledajte ili promijenite svoje osiguranje

Šanse su da su prošle su godine od kada ste pregledali svoju policu auto osiguranja. Promjenom postojeće osiguravajuće kuće- smanjenjem pokrivenosti, smanjenjem ograničenja kilometraže možete odmah početi štedjeti. Cijene auto osiguranja su stalnom padu proteklih godina, te zasigurno možete uštedjeti od 200-500 kuna godišnje ukoliko ugovorite najjeftinije obavezno auto osiguranje.

AO tržište je  konkurentno, a osiguravajuće kuće se brzo prilagođavaju potrebama korisnika. 

 

3. Prodaj svoj drugi automobil

Imate dva automobila, ajde budite iskreni, koliko često vozite taj drugi auto? I dok tamo stoji, još uvijek ga morate registrirati, osigurati obveznim osiguranje, osigurati kasko i održavati. Zašto ne prodati auto i domoći se gotovine? Najbolje vrijeme za prodaju rabljenog automobila je od kraja veljače do sredine travnja.

Čak i stari automobili mogu unijeti dovoljno novca da vam pomognu izvršiti nekoliko uplata na preostali automobil. 

 

4. Prevelik vam je postojeći auto

Možda ste pretjerali u salonu automobila i sada žalite što ste morali platiti vrhunski model sa svim opcijama i značajkama. Najbrži način za promjenu je prodaja istog, što ga prije prodate, manje će mu pasti cijena, zato nemojte odgađati takvu odluku. 

 

5. Uštedite novac na održavanju i popravcima

Najbolji način uštede novca na popravcima automobila je oprez u pogledu redovnog održavanja. Provjerite priručnik za vlasnika - od kojih se mnogi sada mogu pronaći na internetu - kako biste saznali što točno i kada treba učiniti. Ako su automobilu potrebni popravci, pronađite pouzdanog mehaničara i pitajte što odmah treba poduzeti. Neki se popravci mogu odgoditi kako bi se troškovi vremenom rasporedili.

 

6. Povećajte kilometražu

Ako imate SUV  ili terenac, točenje goriva lako može koštati i 600 kuna. Vozite pametnije i slijedite nekoliko jednostavnih savjeta te ćete moći pretvorit vaš tjedni posjet benzinskoj postaji u svaka dva tjedna ili možda dulje. Upozorenje: Najveći rasipači goriva su naglo ubrzanje i velike brzine. Prilagodite brzinu i vaš auto će manje “piti”. Više o štedljivom načinu vožnje pročitajte u članku HAK-a.

 

7. Produženom jamstvu

Mislili ste da će vam produljeno jamstvo donijeti mir. Ali ako nemate dovoljno novca, možete dobiti proporcionalni povrat preostalog salda ugovora. Iako biste mogli osjećati da vas ovo čini ranjivima na skupe popravke, utješit ćete se saznanjem da je istraživanje tvrtke Consumer Reports tijekom anketa uvidjeli tijekom vremena da većina kupaca nikada nije koristila jamstva nakon što su ih kupili. 

 

Niste sigurni odakle početi?

Evo nekoliko brzih načina da utvrdite gdje biste mogli smanjiti troškove automobila:

  • Upotrijebite a kalkulator kredita automobila da vidite da li možete refinancirati postojeći auto kredit. 
  • Procijenite koliko će vam trebati u godini koja je pred nama za održavanje i popravke.
  • Izradite zasebni tekući račun za održavanje i popravke. Kad god imate dodatnog novca, stavite ga na račun automobila, tako da popravci neće propasti.
  • Pregledajte svoju policu auto osiguranja i provjerite imate li ugovoreno najjeftinije auto osiguranje.
Izvor: Moj Bankar