02 sij 2021
Auto i plovila

Čini se da su kamere i video danas posvuda. Ali postoji jedno mjesto na kojem kamera može biti od koristi za vas, a to je na retrovizoru vašeg automobila.

 

kamera retrovizor

Auto kamera ugrađena na retrovizor postaju sve jeftinije, a nude sve višu kvalitetu i kapacitet spremanja videa, a njihova upotreba neprestano raste.
Donosimo  pet načina ili situacija u kojima kamera na retrovizor može biti korisna
 

1. Osporavanje prometne kazne

Zakoni se razlikuju u pogledu prihvatljivih dokaza. No, u današnje doba, svaki bi odvjetnik kojeg angažirate za rješavanje prometne kazne trebao pitati ima li možda vlastiti videozapis. Iako u 95% slučajeva takav zapis nije koristan, jer samo potvrđuje da je vozač počinio prometni prekršaj, ipak u 5% slučajeva kamera može biti moćan saveznik.

2. Brža isplata štete osiguranja

U nekim drugim zemljama, poput Velike Britanije, gdje se kamere sa retrovizora koriste godinama, sama osiguravajuća društva nude popust za vozače koji ih koriste. Međutim, ako imate videozapis nesreće, to vam može ubrzati proces rješavanja štete osiguranja automobila. A ako snimka dokaže da niste vi krivi, možete spriječiti povećanje premije ili gubitak bonusa. 
Zamislite, kupili ste novi automobil, plaćate kasko osiguranje za njega, a osiguravatelj vam ne želi isplatiti odštetu jer vam ne vjeruje što se dogodilo. Kamera bi tada zaista pomogla da možete dokazati što se točno desilo.

3. Pazi na vaš auto

Ako parkirate na gradskoj ulici, kamera u automobilu može snimiti lopova kako ulazi u vaš automobil i upozoriti vas na krađu. YouTube je prepun videa korisnika koji su snimili zaprepaštena lica lopova dok shvaćaju da su snimljeni. 
Ili ako vam netko “ogrebe” automobil prilikom parkiranja, detektor pokreta kamere započinje snimanje i šalje poruku na vaš pametni telefon.
Nakon dugog vremena i muke kupili ste automobil, znate li da vaša kamera u retrovizoru može čak biti korisna prilikom redovnog servisa automobila? Ona može nadzirati mehaničara, provjeravajući da li on ili ona stvarno obavlja potreban posao i da li vam servis naplaćuje fer količinu sati rada.

4. Pomoćnik u vožnji

Neke auto kamere imaju i sigurnosne značajke poput upozorenja za napuštanje trake (tzv Lane assist) i upozorenja na rizik sudara. Neki modeli snimaju i  prema natrag sa širokim vidnim poljem koja pokazuje da li ima automobila u njegovom slijepom uglu. Ostali modeli omogućuju vam korištenje podijeljenog zaslona za promatranje prometa iza vas. Neke kamere čak prepoznaju približava li se automobil i upozoravaju vas na nesmotrenog vozača koji dolazi. iza vas.

5. Ponovno uživajte u krajoliku

Postoje i napredni modeli kamera, koji su nešto skuplji. Ako vaš automobil još nema kameru, lako je pronaći onu sa značajkama koje odgovaraju vašim potrebama, poput:

  • GPS pozicioniranje. Mnogi će modeli zabilježiti vaše mjesto i brzinu, djelujući gotovo poput crne kutije zrakoplova. To je osobito korisno ako se videozapis koristi kao dokaz na sudu.
  • Višestruke kamere. Osnovni modeli bilježe put ispred sebe, dok naprednije kamere s instrumentima koriste drugu kameru za snimanje onoga što se događa u automobilu - korisna značajka posebno za vozače koji putuju sa djecom ili više putnika na koje treba paziti tijekom vožnje.
  • Pohrana u oblaku. Uz Wi-Fi vezu, kamera može slati upozorenja i snimke na vaš mobitel ili prenositi videozapise u oblak.
     

Kamere za retrovizor koštaju između 200 i 1.500 kuna ovisno o modelu i vašem automobilu. Svakako ima više prednosti imati takvu kameru nego ne. Osim što štiti vaš automobil, može vam pomoći i prijevremenoj naplati štete u slučaju da potražujete iznos od osiguravatelja.
Također kamere mogu snimati vašu djecu dok spavaju, ali mogu snimati i prekrasne scene prirode dok se vozite.

Izvor: Moj Bankar