15 lip 2020
Krediti, Štednja

Saznajte kako pretvoriti potencijalnu financijsku tragediju u samo privremeni neuspjeh

 

Pomisao da će Vas pogoditi negativan događaj koji bi mogao utjecati na vaše financije, poput gubitka posla, bolesti, prometne nesreće ili recesije svakoga može držati budnim noću. Međutim, mogućnost da se nešto negativno dogodi i bude izvan vašeg nadzora smanjuje se, ako se pravilno pripremite. Donosimo 10 koraka za rješavanje osobne financijske krize.

******** KLJUČNE STAVKE ********

• Vođenje mjesečnog budžeta neophodno je za praćenje vašeg financijskog stanja.

• Pratite doslovno sve račune da biste vidjeli gdje biste mogli uštedjeti. 

• Neka vam bude prioritetno otplaćivanje duga s vaše kreditne kartice, dug po njima je najskuplji.

• Održavajte sve od kuće do vlastitog zdravlja, kako biste izbjegli probleme.

**************************************

Financijski savjeti

1. Maksimizirajte novčanu imovinu

Gotovina na računu, ulaganja u novčane fondove, štednja u banci, iako trenutno ne nose atraktivnu kamatnu stopu u isto vrijeme su stabilni i neće biti pod utjecajem kretanja cijena na financijskim tržištima ili tržištima nekretnina. Isto tako ta sredstva će vam biti lako i brzo dostupna bez da ste izloženi riziku nelikvidnosti. Iako u Hrvatskoj ljudi vole ulagati u nekretnine, za to sada nije vrijeme, ako nemate viška sredstava. 

Ne ulažite novac u dionice ili u druge rizične investicije dok nemate likvidnih sredstva za bar 6 mjeseci bezbrižnog života

2. Napravite budžet

Ako ne znate točno koliko novca trošite, nećete znati koliko novca trebate za svoj likvidni fond, koji ce vam omogućiti bezbrižno brodjenje krizom. A ako ne vodite osobni financijski budžet, također ne znate  živite li trenutno ispod svojih mogućnosti ili pretjerano trošite. Osobni financijski budžet ne može vas natjerati na promjenu ponašanja, ali je koristan alat koji vam može pomoći da odlučite jeste li zadovoljni kamo novac ide i kako financijski stojite.

3. Pripremite se za minimiziranje mjesečnih troškova

Možda nećete morati odmah skresati troškove, ali budite spremni na rezanje svih troškova koji nisu nužni. Ako smanjite mjesečne troškove, imat ćete manje problema s plaćanjem računa kada budete kratki s novcem.

Započnite pregledom svog budžeta da biste vidjeli gdje trenutno možda trošite više novca nego što je potrebno. Na primjer, plaćate li mjesečnu naknadu za svoj tekući račun? Istražite kako se prebaciti u banku koja nudi besplatni tekući račun. Plaćate li 150 kuna mjesečno za fiksni telefon koji ne koristite? Saznajte kako možete otkazati ili prebaciti se na plan s nižim cijenama ili pak otkažite fiksni telefon. Iznenaditi ćete se, sigurno ćete pronaći način kako početi smanjivati svoje troškove i to odmah. 

Smanjite svoje troškove energenata, možda imate naviku ostaviti upaljenu grijalicu ili klima uređaj  kada niste kod kuće ili ostavljate svjetla u prostorijama koje ne koristite. Sada bi moglo biti dobro vrijeme za ugovaranje nižih cijena osiguranja, ako morate ugovoriti auto osiguranje

4. Pomno i razborito upravljajte računima

Nema razloga da trošite novac plaćajući naknade i zatezne kamate na kasno plaćene račune. Iako mnoge  obitelji to rade stalno. Tijekom ekonomske krize i mogućeg gubitka posla, trebali biste biti izuzetno studiozni u ovom području. Jednostavno organiziranje može vam uštedjeti puno novca kad su u pitanju mjesečni računi. Konstantno kasno plaćanje računa po kreditnoj kartici vas vrlo vjerojatno košta oko 2.000 kuna na godinu (uz pretpostavku da imate limit od oko 20.000 kuna). Na vašem mjestu radije bi podigli gotovinski kredit i u potpunosti zatvorili kreditnu karticu.  

Dva puta mjesečno odredite datum da pregledate sve svoje račune kako ne biste propustili dane tj. dospijeće plaćanja. Ako imate poteškoća s praćenjem svih računa, počnite sastavljati popis računa . Kada je vaš popis dovršen, možete ga koristiti kako biste bili sigurni da upravljate svojim računima i provjerite postoje li neki koje možete kombinirati ili zatvoriti.

5. Napravite zalihe svojih nenovčanih sredstava i iskoristite ih

Priprema može uključivati prepoznavanje svih mogućih opcija. Imate li dodatnu hranu u kući u s kojom možete spremiti obroke kako biste smanjili račune za namirnice? Imate li neiskorištene poklon kartice koje možete prodati za gotovinu? Imate li nagrade s kreditne kartice koje možete pretvoriti u popuste? Sva ta “imovina” može vam pomoći smanjiti mjesečne troškove, ali samo ako znate što imate i to mudro koristite. Također, ako znate što imate to vas može spriječiti da kupujete stvari koje vam nisu potrebne.

6. Otplatite dug s kreditne kartice

Ako imate dug na kreditnoj kartici, naknade za kamate koje plaćate svaki mjesec vjerojatno zauzimaju značajan dio vašeg mjesečnog proračuna. Ako isplatite dug sa svoje kreditne kartice, smanjit ćete mjesečne financijske obveze i staviti se u poziciju da počnete graditi bolje sutra za vase financije. Oslobađanje od plaćanja kamata na kreditne kartice, oslobađa značajan iznos novca koje možete preusmjeriti  prema važnim stvarima.

7. Pristupite povoljnijoj kreditnoj kartici

Ako trenutno imate dugovanje po kreditnoj kartici, preporučamo vam da isti zatvorite gotovinskim kreditom koji imaju nižu kamatnu stopu. Ako plaćate manje kamate, znači da možete brže otplatiti svoj ukupni dug i / ili steći prostor za financijski predah i osloboditi prostor u vašem mjesečnom proračunu. 

8. Potražite načine za dodatnu zaradu

Svatko može učiniti još nešto kako bi zaradio dodatni novac, bilo da prodate imetak koji više ne upotrebljavate,pronađete honorarni posao kao što je čuvanje djece, izrada nakita, vrtlarenje, rad kao freelancer ili neki drugi posao. Novac koji zarađujete ovim aktivnostima može se činiti beznačajnim u usporedbi s onim što zarađujete na svom primarnom poslu, ali čak i mali iznosi s vremenom mogu pomoći vašem budžetu. Osim toga, mnoge od ovih aktivnosti imaju i popratne prednosti. Možda otkrijete da dovoljno uživate u svom sporednom poslu da bi vam se pretvorio u novu karijeru.

9. Provjerite osiguranja

U trećem koraku preporučili smo usporedbu auto osiguranja u potrazi za najjeftinijim.  

Imate li životno osiguranje, nemojte isti ići raskinuti, jer ćete u tom slučaju dobiti oko 70% uplaćenih sredstava. Radije podignite lombardni kredit kojem će ta polica života biti zalog i dođite do hitno potrebnih likvidnih sredstava.

10. Budite u toku s redovitim održavanjem

Sastavne dijelove automobila, kuće i zdravlje održavajte u vrhunskom stanju kako biste mogli uočiti probleme na vrijeme i kasnije izbjeći skupe popravke i račune za medicinsku skrb. Možda mislite da nemate vremena ili novca baviti se tim stvarima redovito, ali oni mogu stvoriti mnogo veće poremećaje u vašem životu i financijama ako ih zanemarite.

Suma sumarum

Život je nepredvidiv, ali možete biti  spremni i oprezni te nešto poduzeti za sprečavanje katastrofe. Potencijalnu financijsku krizu ili tragediju s pravom pripremom možete pretvoriti u samo privremeni zastoj.

 

Izvor: moj-bankar.hr