27 svi 2020
Krediti

Jeste li se ikada zbunili zbog razlike između kreditne i debitne kartice? Niste jedini. Debitne i kreditne kartice prihvaćaju se na mnogim prodajnim mjestima. Oboje nude praktičnost i eliminiraju potrebu za nošenjem gotovine. Čak i izgledaju slično, komad plastike s mnoštvo brojeva..

Temeljna razlika između debitne kartice i kreditne kartice je od kuda kartice povlače novac tj. koji je izvor sredstava. Debitna kartica “se financira” s vašeg bankovnog računa, a kreditna kartica naplaćuje se iz “kredita” ili figurativno iz odobrene kreditne linije.

Što je debitna kartica?

Debitne kartice nude praktičnost kreditne kartice, ali funkcioniraju drugačije. Debitne kartice povlače novac izravno s vašeg tekućeg računa prilikom kupovine. To čine tako što zadržavaju iznos kupnje tj. blokiraju adekvatni dio iznosa na tekućem računu.. Zatim trgovac pošalje transakciju u njihovu banku, a ona zapravo prebaci novac s vašeg tekućeg računa na račun trgovca. U današnje vrijeme, takve transakcije se odvijaju gotovo instantno.

Važno je imati stanje na tekućem računu, ili odobreni minus, kako bi se transakcija odobrila. 

Kod plaćanja, ako je iznos iznad 250 kuna, trgovac će vas na POS terminalu zatražiti i osobni identifikacijski broj - PIN koji je povezan  s debitnom karticom i unosom kojeg zapravo autorizirate transakciju. 

Navodimo i nekoliko činjenica o debitnim karticama:

- Nećete plaćati kamate na svoje kupnje jer se iznos skida s vašeg stanja.

- Potrošnja s debitnim kartica neće utjecati na vašu kreditnu sposobnost

- Možete ugovoriti i izravno terećenje, tako da se transakcije koje se ponavljaju automatski plaćaju tj. skidaju sa računa.

Što je kreditna kartica?

Kreditna kartica je kartica koja vam omogućuje da posuđujete novac putem kreditne linije, inače poznate kao kreditni limit kartice. Kreditna kartica se koristi  za obavljanje osnovnih transakcija koje se “kreću” po principu, vi kupite,  banka plaća trgovca za vašu kupnju, a kasnije vi primite račun te uplatite banki.

Za takvu vrstu plaćanja naplaćuje se kamata. Kreditne kartice imaju visoke kamatne stope, a stanje na kreditnoj kartici i povijest plaćanja mogu utjecati na vašu kreditnu sposobnost.

Plaćanje na računa na vrijeme i u cjelini pomoći će vam da izbjegnete visoke kamate i naknade za kašnjenje te da održavate ili čak poboljšate svoju kreditnu sposobnost.

Ispod su druge činjenice o kreditnim karticama:

- Banka odlučuje o vašem kreditnom limitu na temelju vaše kreditne sposobnosti.

- Općenito, više ne morate potpisati kupnje kreditnih kartica

- Za kupnju, morate platiti i kamate, ako je rok plaćanja iznad 30 dana. 

debitne_kartice

Debitne kartice naspram kreditnih kartica

Debitne kartice otežavaju trošenje sredstava jer ste ograničeni samo na iznos dostupan na vašem tekućem računu.

Kreditnom karticom riskirate da ćete potrošiti više nego što možete. Samo zato što je kreditni limit 10000 HRK, ne znači da vam vase osobne financije mogu priuštiti takvu potrošnju u svom mjesečnom proračunu.

Uz to, debitne kartice nude istu pogodnost kao i kreditne, bez da morate posuditi novac ili platiti kamate. Odabir debitne kartice odličan je način za upravljanje vašim novcem i pomaganje vam da živite u okviru svojih mogućnosti.

S druge strane, neke kreditne kartice nude dodatno osiguranje od kupovine i mogu olakšati zahtjev za povratom novca.

Konačno, kreditne kartice mogu vam pomoći u hitnim slučajevima, dajući vam mjesec dana da dođete do novca prije nego što dođe račun. Ovo je korisno ako naiđete na situaciju da morate platiti veći iznos prije place ili drugog priljeva, tj. sluzi kao mini- gotovinski kredit. 

Odabir najbolje kartice

Kada pokušavate odrediti da li je bolje koristiti kreditnu ili debitnu karticu, trebali biste biti iskreni prema sebi i svojoj mogućnosti sposobnosti da se nosite kreditom koji kreditna kartica nosi..

Ako imate problema s potrošnjom, bolje je koristiti debitnu karticu kad god je to moguće kako biste spriječili da upadnete u dug i kamate koju nose kreditne kartice.

Zaštita od prijevara

Krađa identiteta i prevara veliki su rizik u današnjem svijetu. Zato je važno znati koje su zaštitne mjere uključene u vašu karticu.

Ako su podaci o vašoj kreditnoj ili debitnoj kartici ukradeni, odmah se obratite svojoj banci. Većina banaka ima 24-satni online support na koju možete pisati ili nazvati. Što prije nazovete, to bolje. U tom slučaju nećete biti odgovorni za lažne troškove nakon što prijavite da je nedostaje ili ukradena. Ako netko koristi vašu karticu prije nego što prijavite da je izgubljena ili ukradena, vaša odgovornost ovisi o tome koliko je brzo prijavite.

Nakon što prijavite karticu koja nedostaje, nastavite s pismenom izjavom putem pisma ili e-pošte. Vrlo pažljivo pregledajte račun za troškove koje niste izvršili i prijavite ih banci. 
Također ukoliko zaboravite PIN kartice slijedite upute o kojima smo pisali ili kontaktirajte korisničku službu banke.

Izvor: Moj Bankar