Pojam
Beskontaktno plaćanje

Beskontaktno plaćanje je siguran način da potrošači kupuju proizvode ili usluge koristeći debitnu, kreditnu ili pametnu karticu - poznatu i kao čip kartica - pomoću RFID tehnologije ili komunikacije u blizini (NFC).

Da biste izvršili beskontaktno plaćanje, trebate dodirnuti karticu blizu terminala na prodajnom mjestu koji je opremljen tehnologijom beskontaktnog plaćanja. Budući da beskontaktno plaćanje ne zahtijeva potpis ili osobni identifikacijski broj (PIN), veličine transakcija na karticama su ograničene. Dopušteni iznos za beskontaktnu transakciju ovisi o državi i banci.
Primjeri beskontaktnih plaćanja bez kreditne ili debitne kartice uključuju i tranzitne kartice (Oyster) kao i placanja preko pametnog telefona kao npr. Apple Pay, Google Pay i Samsung Pay.

 

Razumijevanje beskontaktnog plaćanja

Beskontaktno plaćanje popularan je način kupnje u maloprodaji. Uvedeno je još devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je samo nekolicina trgovaca i trgovaca koristila tehnologiju u tom razdoblju. Od tada se proširila na tisuće banaka, tvrtki za izdavanje kreditnih kartica, trgovaca i trgovaca u cijelom svijetu.
Neki trgovci i trgovci mogu postaviti ograničenje za svoj sustav kako bi se spriječila prijevara, dok drugi i dalje dopuštaju velike transakcije. Ovisno o trgovcu i vrsti transakcije, veći iznosi mogu zahtijevati i fizicki potpis. Većina banaka nudi beskontaktne platne kartice i terminale koji su u potpunosti opremljeni za sustav. Te kartice imaju simbol koji označava da su spremne za plaćanje putem kartica. Iako manje trgovine možda ne nude mogućnosti beskontaktnog plaćanja, mnogi se nacionalni lanci premjestili na prihvatne terminale za plaćanje.
Glavna prednost beskontaktnog plaćanja je što ubrzava transakcije uklanjanjem potrebe da kupac unese PIN. Tako da i trgovac i kupac uštede vrijeme kada se koristi beskontaktno plaćanje. Još jedna prednost beskontaktnih platnih kartica - barem za banke i izdavače kreditnih kartica - je ta što potrošači koji ga koriste imaju sklonost češće koristiti svoje kartice.

 

Kako funkcionira beskontaktno plaćanje

Kada obavite kupnju, potražite simbol beskontaktnog plaćanja na terminalu za plaćanje trgovca. Ovaj je simbol sličan logotipu wifija, ali okrenut na stranu. Kad sustav zatraži, kupac prislanja karticu između jednog i dva centimetara od beskontaktnog simbola na terminalu. Kad sustav prihvati karticu, on kupcu signalizira zvučnim signalom, zelenim svjetlom ili kvačicom. Nakon primitka odobrenja, transakcija je završena.
Potrošači također mogu povezati svoje kreditne kartice s pametnim telefonom, pametnim satom ili fitnes-trackerom - za plaćanje putem beskontaktnog sustava. To se postiže preuzimanjem aplikacije za plaćanje poput Apple Pay-a ili Google Pay-a, omogućavajući potrošačima sigurno pohranjivanje podataka o kreditnoj i debitnoj kartici za kupovinu dodirom pametnog telefona ili pametnog sata.

 

Sigurnost beskontaktnog plaćanja

Beskontaktno plaćanje siguran je način plaćanja pomoću debitne, kreditne ili druge pametne kartice pomoću RFID tehnologije ili komunikacije u blizini.
Da biste koristili sustav, potrošač prisloni platnu karticu u blizini terminala na prodajnom mjestu opremljenog ovom tehnologijom. Beskontaktno plaćanje smatra se brzim i jednostavnim načinom plaćanja, jer ne zahtijeva od potrošača da unose svoj PIN. Ova vrsta placanja popularna je u Australiji, Kanadi, Južnoj Koreji i Ujedinjenom Kraljevstvu ali i drugim drzavama. U Hrvatskoj dnevno 17% stanovnistva koristi beskontaktno plaćanje/ 

 

Povijest beskontaktnog plaćanja

Tranzitna uprava Južne Koreje u Seulu ponudila je jedan od prvih beskontaktnih platnih sustava na svijetu. Pokrenut 1995. godine, sustav je kasnije postao poznat pod nazivom UPass, nudeći vozačima brz i lak način plaćanja autobusa koristeći beskontaktni sustav.
Vlasnik lanaca benzinskih postoja, Mobil je ponudio jedan od prvih beskontaktnih platnih sustava koji se zove Speedpass 1997. godine.
Beskontaktni sustav postao je popularan u Velikoj Britaniji nakon što je londonsku metro implementirala svoj unaprijed plaćeni sustav beskontaktnih Oyster Card za putnike koji se koristiti u podzemnom željeznicom.
Google i Android predstavili su sustave plaćanja kompatibilne sa svojim uređajima koji koriste NFC u 2011. Apple je to ucinio sa uslugom Apple Pay - vlastitu verziju digitalnog novčanika - 2014. godine. Ako pametni telefon  upotrebljavate kao digitalni novčanik, postupite prema njemu na isti način kao i sa karticom- upotrijebite PIN na svom uređaju i postavite obavijesti na sve svoje kreditne kartice u slučaju prevare ili krađe.

 

Popularni mobilni dodirni sustavi

Apple Pay: Većina Apple uređaja već dolazi opremljena aplikacijom Apple Wallet. Omogućuje korisnicima spremanje podataka o kreditnim i debitnim karticama na svoj uređaj - osobito iPhone ili iWatch - kako bi mogli kupovati u trgovinama. Sustav također omogućuje kupnju putem interneta i putem drugih aplikacija. Korisnici također mogu slati novac prijateljima i obitelji putem svojih SMS poruka pomoću Apple Paya.
Google Pay: Google omogućava korisnicima da plaćaju u fizičkim trgovinama te internetskim trgovinama putem sigurnog načina putem aplikacije Google Pay. Umjesto korištenja broja kreditne kartice, Google dijeli šifrirani broj vezan za korisničku platnu karticu s prodavačem. Kao i Apple Pay, korisnici također mogu slati i primati novac putem adrese e-pošte ili telefonskog broja.
Samsung Pay: Samsung je također lansirao digitalni novčanik koji korisnicima omogućuje pohranjivanje podataka o njihovim platnim karticama u aplikaciju kako bi ih mogli koristiti na trgovačkim terminalima. Samsungovi korisnici mogu također zaraditi povrat novca i druge nagrade pomoću svojih telefona za kupnju.

 

moj-bankar.hr, investopedia

Vezane grupe