14 tra 2021
Osiguranje

Police životnog osiguranja vjerojatno će se isplatiti za smrt COVID-19, iako postoje iznimke.

Tisuće ljudi širom svijeta već su umrle od COVID-19, bolesti koju je izazvao novi koronavirus. Za one koji imaju životno osiguranje, u gotovo svim su slučajevima pokriveni, a osiguranje će se vjerojatno isplatiti osiguranu svotu za smrt od COVID-19. Prema riječima predstavnika iz društava za životno osiguranje postoji nekoliko iznimaka.

 

Potencijalne iznimke

Tradicionalne police životnog osiguranja, kao što su za doživljenje, vjerojatno pokriva smrt od COVID-19. Međutim, postoji nekoliko iznimaka. Na primjer, osiguravatelj može odbiti zahtjev za smrt od koronavirusa ako je osiguranik:

  • Podnio netočnu ili nepotpunu prijavu. Zahtjevi se mogu odbiti iz razloga kao što su neotkrivanje planova putovanja ili laganje o tjelesnoj težini ili prihodu. Ako umrete u prve dvije godine osiguranja, osiguravatelj općenito temeljitije ispituje zahtjev i početnu prijavu. Ipak, tvrtka može odbiti platiti zahtjev ako se pri prijavi za životno osiguranje nađu lažni podaci čak i nakon završetka dvogodišnjeg razdoblja osporavanja životnog osiguranja. Kad ispunjavate molbu, ne žurite, budite iskreni i postavljajte pitanja ako ne razumijete što se pita.
  • Nije platio premije osiguranja. Ako niste pravovremeno plaćali premiju životnog osiguranja i umrete prije nego što se premija na vrijeme plati, korisnik police obično neće dobiti isplatu. Kad uplata premije kasni, društva za životno osiguranje često nude poček od 30 ili 31 dana. Vaše pokriće će se nastaviti sve dok u to vrijeme plaćate osiguravatelju. Osiguravatelji mogu produljiti  poček tijekom pandemije koronavirusa - neki državni regulatori to zahtijevaju. Ako imate problema s plaćanjem, kontaktirajte osiguravajuće društvo prije nego što premija počne kasniti. U suprotnom, vaše osiguravajuće pokriće prestaje.
  • Plaća policu nezgode. Osiguranje od nezgode u slučaju smrti osmišljeno je za pokrivanje nesreća. 

Pogledajte vrste životnog osiguranja.

 

Kako podnijeti zahtjev za životno osiguranje

Nakon što osiguranik umre, korisnik će to morati podnijeti zahtjev za isplatu životnog osiguranja kroz slijedeći ove korake:

  1. Nabavite nekoliko kopija smrtnog lista.
  2. Obratite se agentu osiguranja ili osiguravajućem društvu radi isplate.
  3. Pošaljite potrebne dokumente s ovjerenom kopijom smrtnog lista.

Nakon podnošenja zahtjeva, korisnik općenito može odlučiti hoće li primati isplate u paušalnom iznosu ili u ratama.

 

Izvor: Moj Bankar