23 ožu 2020
Financijske institucije, Krediti

Kao što je već najavljeno, banke uvode tromjesečni moratorij na otplatu kredita i neće provoditi ovrhe radi naplate duga bilo poduzeća ili građana koji se nađu u teškoćama. 

Počevši od travnja, navodi Hrvatska udruga banaka, to se odnosi na sve one koji ne podmire tri rate ili anuiteta svojih kreditnih obveza, “pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike”. Za vrijeme odgode plaćanja banka će obračunavati isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada.

Banke će “savjesno i urgentno” razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata, građana i poduzetnika, za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca, a čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda, te u korist poduzetnika čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju. Za uspjeh njihovih mjera, navodi HUB, bit će važna solidarnost drugih grupa vjerovnika, kako bi se osigurala pomoć građanima i poduzetnicima koji su u postojećim okolnostima doista ekonomski pogođeni.

- U ovom iznimno osjetljivom razdoblju, banke u Hrvatskoj proaktivno su djelovale te iznijele niz prijedloga gospodarskih mjera koje imaju za cilj olakšati poslovanje i život građana Republike Hrvatske. Od ključne važnosti prilikom kreiranja optimalnih rješenja i mjera bila je suradnja banaka s predstavnicima Vlade RH, poslodavaca, HNB-a, HBOR-a i ostalih relevantnih institucija. Zajednički interes je zaštiti građane Republike Hrvatske te osigurati likvidnost poduzeća pogođenih epidemijom korona virusa. Vjerujem kako će donesene mjere pružiti optimizam cijelom društvu te dokazati da zajedničkom suradnjom možemo odgovoriti na izazove koje nam donosi izvanredna situacija, kaže direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

- Očekujemo da će Ministarstvo financija u što kraćem roku predložiti donošenje odgovarajućeg Zakona, koji će u potpunosti regulirati odgode raznih plaćanja za navedenih 90 dana. Također, važno je da Hrvatska narodna banka u što kraćem roku donese odgovarajuće regulatorni okvir za primjenu istih mjera, poručili su iz HUB-a.

Guverner Boris Vujčić je najavio privremeno odustajanje od supervizijskih mjera, što znači da svi klijenti banaka koji su na kraju prošle godine biti klasificirani u prvu kategoriju, a takvih je oko 90 posto, u njoj ostaju do ljeta iduće godine. U slučaju nemogućnosti vraćanja kredita banka ih neće morati prebacivati iz kategorije A u niže, B ili C, odnosno za njih izdvajati dodatne rezervacije.

Radi se na odgodi kreditnih rata građana

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da se radi na mjeri koja bi omogućila građanima odgodu plaćanja kreditnih rata.

"Postoji jako velika razina razumijevanja i suglasja i ja se nadam da će iz toga proizići konkretna mjera, a to je odgoda plaćanja određenih kreditnih obveza i za građane koji su pogođeni, a vidjet ćemo možemo li proširiti djelokrug i na više od toga", rekao je Marić nakon sjednice Vlade.

"U svakom slučaju, radimo na tome i nadam se da ćemo postići ne samo dogovor i suglasje, nego i donijeti tu mjeru da ju možemo provesti", dodao je.

Upitan kada bi takva mjera mogla biti donesena, odgovorio je kako je rok za njezino donošenje "jako kratak", te da uz Vladu sudjeluju banke i Hrvatska narodna banka.

Pojasnio je da je na stolu mjera odgode plaćanja, moratorij od tri mjeseca, a jedan od modela koji se razmatra je da građani odgođene rate plate na kraju otplatnog razdoblja.

Pozdravio je spremnost banaka na sudjelovanju u takvim mjerama.

Upitan hoće li Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu biti ohuhvaćeni i oni koji već primaju neki oblik državne subvencije, odgovorio je da takav kriterij po kojemu bi oni bili isključeni nije uveden.

Kriterij za odgodu poreznih i kreditnih obveza bit će urednost plaćanja poreza i kredita, a takvih je preko 90 posto među poduzećima, te ako već sada osjećaju ili će osjetiti pad prihoda, rekao je Marić.

Kaže da su najpogođeniji mali poduzetnici te kako se radi i na uspostavi kreditnih linija za njih. Najvažnije je, kako je rekao, zadržati zaposlenost i omogućiti isplatu plaća.

"Sve će biti upogonjeno za obrani hrvatskog gospodarstva. Udar je već vidljiv i bit će još i veći i trebamo učiniti sve što je u našoj moći i upogoniti sve naše instrumente da udar bude što manji", rekao je Marić.

Nije htio iznijeti procjenu učinka koronavirusa na BDP, rekavši da država ima svoje izračune, ali nema još službenih brojki, pa je stanje jako teško sagledati.

Dodao je kako trenutno nije prioritet kategorija deficita ili suficita.

"Učinili smo dovoljno i dosta dobro u proteklom razdoblju da u ovakvu turbulentnu oluju uđemo puno pripremljeniji nego da to nismo činili. Međutim, ništa nije dovoljno u ovom trenutku, okolnosti su izvanredne", rekao je Marić.

Nada se da će Vladine mjere pomoći gospodarstvu biti potpuno spremne do kraja tjedna, odnosno da će do tada proći predviđenu proceduru.

Izvor: novac.hr