29 srp 2021
Osiguranje

Kada kupujete policu auto osiguranja, važno je razumjeti čimbenike koji utječu na cijenu i pokriće. Nažalost, postoji mnogo dezinformacija te ovdje odvajamo mitove od činjenica o automobilskom osiguranju.

1. mit - Boja određuje cijenu auto osiguranja

Nije važno je li vaš automobil „Žarko crven“ ili boje „Bijela perle“ - boja zapravo ne utječe na cijenu vašeg auto osiguranja. Cijena vašeg auto osiguranja temelji se na mnogim čimbenicima,kao što su model auta, tip karoserije, veličina i snaga motora i starosti vozila, nabavna vrijednost automobila, cijena servisda, sigurnost vozila te vjerojatnost krađe. Osiguravatelji također uzimaju u obzir dob, vozačku evidenciju i ponekad kreditnu povijest vozača.

 

Mit 2 - Osiguravanje automobila kad ostarite košta više.

Suprotno, zapravo -stariji vozači možda ispunjavaju uvjete za posebne popuste. Na primjer, oni stariji od 55 godina mogu ostvariti smanjenje premije osiguranja automobila ako u prošlosti nisu imali nesreće. Umirovljenici ili oni koji nisu zaposleni s punim radnim vremenom - a time i oni koji voze manje - također mogu ispunjavati uvjete za popust na osiguranje automobila. Programi i popusti za starije vozače razlikuju se ovisno o državi i prijevozniku osiguranja te dobi vozača, pa ako mislite da se kvalificirate, obratite se svom osiguranju.

  

Mit 3 - Osiguranje će vas isplatiti, ako vam automobil ukradu, unište ili oštete padom drveća, tučom, poplavom ili požarom.

To vrijedi samo ako se odlučite za kasko osiguranje. Ako automobil vrijedi manje od 1.000 USD ili manje od 10 puta više od premije osiguranja, kupnja ovih pokrića možda neće biti isplativa - ali morate imati osiguranje od sudara i kasko osiguranje kako biste u potpunosti zaštitili svoje vozilo od svih vrsta oštećenja.

 

Mit 4. - Ako druga osoba upravlja vašim automobilom, u slučaju nesreće, njezino automobilsko osiguranje podmirit će štetu.

U većini država polica osiguranja automobila koja pokriva vozilo smatra se primarnim osiguranjem. To znači da osiguravajuće društvo vlasnika automobila mora platiti štetu nastalu nesrećom, bez obzira na to tko vozi. Pravila i zakoni razlikuju se od države do države, pa prije nego što dopustite drugoj osobi da vozi vaš automobil, svakako razumijete pravila.

 

Mit 5 - Osobno osiguranje automobila pokriva i poslovnu upotrebu vašeg automobila

Ako ste samostalni djelatnik i svoje vozilo koristite u poslovne svrhe, osobno osiguranje automobila vas možda neće zaštititi, stoga je važno kupiti osiguranje poslovnog vozila. Ako vaše vozilo koriste drugi ljudi - poput zaposlenika - redovito provjeravajte njihove evidencije o vožnji. 

 

Izvor: Moj Bankar