25 lis 2021
Krediti

Kada podižete kredit u bilo kojoj banci, bio to stambeni, nenamjenski ili neka druga vrsta kredita, prva stvar koju morate napraviti jest prikupiti svu potrebnu dokumentaciju kao dokaz o identitetu i kreditnoj sposobnosti.

Između ostalog potrebna vam je i potvrda poslodavca kao dokaz da ste u radnom odnosu, koliko dugo taj donos traje, potvrda  o primanjima te vrsta zaposlenja.

Dokumentacija koju treba priložiti ako ste zaposleni

Dokumentacija koju je potrebno priložiti uz zahtjev za kredit za osobe koje su zaposlene u javnoj i državnoj upravi je:

  • Preslika osobne iskaznice
  • OIB
  • Potvrda  poslodavca o visini prosječne plaće u zadnja tri mjeseca
  • Tri zadnje platne liste s potpisom i pečatom poslodavca

Nakon što ste skupili svu potrebnu dokumentaciju, izaberite proizvod koja nudi najpovoljnije uvjete i najniže kamatne stope za vaše potrebe, definirajte visinu kredita koja vam je potrebna i podnesite zahtjev za podizanje kredita.

Kako do potvrde poslodavca za kredit

Da bi došli do sve potrebne dokumentacije za realizaciju kredita, Vaš poslodavac mora ispuniti formular koji ste dobili u banci u kojoj ste odlučili podignuti kredit. Formular predajete poslodavcu, te ga predate banci uz ostalu prikupljenu dokumentaciju nakon što je poslodavac ispunio sve potrebne podatke.

U obrascu koji ispunjava poslodavac treba navesti sljedeće podatke:

  • Naziv tvrtke
  • MB tvrtke
  • Adresa tvrtke
  • Podaci o zaposleniku koji predaje zahtjev za kredit

Nakon što je poslodavac ispunio sve potrebne podatke te dao potpisanu izjavu da je tražitelj kredita zaposlen u navedenoj tvrtki uz navedeno razdoblje zaposlenja i iznos prosječne plaće. Ako ispunjavate sve uvjete za podizanje kredita, uz ispunjenu i potpisanu izjavu poslodavca, ne bi trebalo biti nikakvih prepreka za dobivanje kredita.

Primjeri potvrda poslodavaca za slijedeće banke: Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, OTP banka

Kako do kredita

Nakon što ste ispunili sve zadane uvjete i predradnje, idući korak u dobijanju kredita jest izbor banke. Izbor prave banke za vaše potrebe često nije lak zadatak, s obzirom na to da ponekad banka ima skrivene troškove ili vi kao potencijalni korisnik kredita ne posjedujte dovoljno znanja ili informacija da bi izabrali najboju opciju za vas. U tom slučaju možete poduzeti sljedeće korake:

  • Izaberite moj-bankar.hr
  • Ispunite online obrazac
  • Očekujte poziv profesionalca za odabir najpovoljnije banke

Vaš profesionalac sa moj-bankar će izraditi analizu vaših podataka te vam savjetovati najbolju opciju za vaše potrebe. Ako ispunjavate sve uvjete za podizanje odabrane vrste kredita, banka vam u tom slučaju isplaćuje kredit.

Fiksna ili promjenjiva kamatna stopa- što je bolje

Pri predaji zahtjeva za bilo koju vrstu kredita, svaka banka nudi svojim klijentima dvije opcije kamata: fiksnu i promjenjivu kamatnu stopu. Fiksna kamatna stopa se ne mijenja za cijelo razdoblje trajanja kreditne obveze, dok je promjenjiva sklona promjenama kamatne stope koju ste obvezni platiti za tekući mjesec. Promjene stopa ovise u najvećem slučaju o odabranoj valuti i vrijednosti te valute na dan obračuna. Svaka od te dvije opcije sa sobom nosi i određenu vrstu rizika. Ak koja je točno razlika?

Fiksna kamatna stopa

Fiksna kamatna stopa nije promjenjiva i njena visina je već unaprijed zakonski definirana. Iako je sklona promjenama za svaku tekuću godinu, vi kao korisnik kredita, plaćate fiksnu kamatnu stopu koja je definirana ugovorom na dan potpisivanja zahtjeva za kredit. Kod fiksnih kamatnih stopa nema toliko rizika kao kod promjenjivih kamatnih stopa i znate točno koliki iznos kamata plaćate kroz cijelo razdoblje otplate kredita. Fiksne kamatne stope su i po pravilu malo više od promjenivih ali je rizik mnogo manji.

Promjenjiva kamatna stopa

Promjenjiva kamatna stopa sa sobom nosi više rizika od fiksne kamatne stope upravo iz razloga jer je sklona promjenama a te promjene mogu biti povoljne ili nepovoljne za korisnika kredita. Kretanja promjenjive kamatne stope uvelike ovisi o kretanjima na tržištu i vrijednosti valute u kojoj je kredit podignut. Velika većina korisnika kredita odabire kredit u stranim valutama zbog nižih promjenjivih kamatnih stopa, što može biti vrlo rizično. Kredit koji nosi sa sobom malo veče kamate al manji rizik jest kredit u kunama.

Promjenjiva kamatna stopa sastoji se od dva dijela:

  • Fiksni koji je definiran ugovorom
  • Promjenjivi koji ovisi o kretanju valuta na tržištu

Svaka promjena utječe i na promjenu kamatne stope. Oni što treba uzeti u obzir kod izbora valute jest uvođenje Eura 2023.godine kod nas i kako će te promjene utjecati na trenutne kredite. Za one koji traže kredite na duži rok, rizik je puno veći zbog događanja na tržištu i ukidanja kune kao valute te se savjetuje da podnositelj kredita poduzme odeđene korake da se zaštiti od kamatnog rizika. Ono što korisnik kredita može učiniti da minimizira rizik jest da traži od banke promjenu kamatne stope sukladno trenutnim kamatnim stopama na tržištu što će banke u većini slučajeva i učiniti. Tako moguće je rasteretit se i do 30% vrijednosti kredita.

Izvor: Moj Bankar