10 sij 2021
Auto i plovila, Osiguranje

Franšize su postale normalne u kasko osiguranju i više nije moguće ugovoriti kasko bez franšize. Pročitajte što sve treba znati o franšizama u kasko osiguranju.

steta na automobilu

Što je franšiza?

Franšiza je element police kasko osiguranja koja podrazumijeva da osiguranik sudjeljuje u šteti. Važno je imati na umu da će za iznos ugovorene franšize, koji može biti izražen u novčanim jedinicama ili u postocima, biti umanjena procjenjena šteta prilikom njezine isplate osiguraniku. Zbog dugoročne, tržišne neprofitabilnosti vrste kasko osiguranja na Hrvatskom tržištu više se ne može ugovoriti kasko bez franšize.

Vrste franšiza u kasku

Prednosti franšiza kod kaska su da je konačna cijena kasko police osiguranja niže nego što bi ona bilia da nema franšize. Kod ugovaranja police kaska koriste se dvije vrste franšiza, obavezna i dobrovoljna franšiza.

Obavezna franšiza 

U kojoj osiguravatelj u potpunosti isplaćuje prvu štetu, a kod druge štete zahtjeva sudjelovanje osiguranika. Na primjer, imali ste prvu štetu po kasko polici od 4.000 kuna i isto je u potpunosti pokriveno od strane osiguravatelja. Kod druge štete, recimo na primjer 10.000 kuna, policom je ugovoreno da osiguranik sudjeluje sa 35%, te će vam kod te druge štete osiguravatelj isplatiti 6.500 kuna (osiguranik sudjeluje sa 3.500 kuna ili 35%)

Dobrovoljna franšiza

Kod dobrovoljne franšize sudjelovanje osiguranika u šteti je uvijek isto, bez obzira koja po redu vam je šteta. 

Drugi način podjele franšiza koju koriste osiguravajuća društva u Hrvatskoj je podjela na odbitnu i integralnu ili običnu franšizu.

Odbitna 

Kod koje se iznos franšize odbija od ukupno procijenjene štete za isplatu. Na primjer, ako imate štetu od 10.000 kuna i odbitnu franšizu od 3.000 kuna, osiguravatelj će vam isplatiti 7.000 kuna

Integralna ili obična franšiza 

Gdje se franšizom određuje minimum štete ispod koje se neće isplaćivati šteta pokrivena kasko osiguranjem. Na primjer, ako imate ugovorenu integralnu franšizu od 3.500 kuna, a prijavili ste štetu koja je procijenjena na 3.000 kuna, u tom slučaju osiguravatelj vam neće isplatiti štetu.

Budite pažljivi kod prijave šteta

Zbog franšiza i različitih modela obračuna iste, važno je da znate točno kakav kasko i sa kojim franšizama ste ugovorili. Naime, ako imate integralnu franšizu zasigurno vam se ne isplati prijavljivati manje štete. Imate li obaveznu franšizu, kojom vam osiguravatelj isplaćuje u potpunosti prvu štetu, onda je najbolje pričekati pred istek police kaska kako bi prijavili takvu štetu, a ne je prijaviti odmah, jer tko zna, možda tijekom trajanja police budete imali još koju štetu koja može biti i veća.

Najbolje kasko osiguranje ne može svatko izračunati

Upravo zbog svih tih kombinacija franšiza, najjeftinije kasko osiguranje je neodređen pojam te isto nije lako usporediti kao što je to kod obaveznog auto osiguranja. Kod auto osiguranja moguće je odrediti koje je najjeftinije, ali to nije moguće kod kaska, i najjeftinije nije uvijek i najbolje. Važno je znati par pravila:

  • Ne ugovarajte istodobno obaveznu i dobrovoljnu franšizu
  • Imate li starije auto, nemojte ugovarati puni kasko, rađe ugovorite djelomični kasko

Ako želite biti sigurni da ste ugovorili najbolje, a istodobno i najpovoljnije kasko osiguranje obratite se našim stručnjacima iz tima moj-bankar koji će zasigurno pronaći opciju na tržištu koja će odgovarati vašim prilikama i to za najpovoljniju cijenu.

Izvor: Moj Bankar