Loading...

Kako započeti

Za Vaš odabir stambenog kredita za kupnju nekretnine unestite, traženi iznos, valutu i željeno dospijeće (trajanje). Naš će Vam sustav prikazati sve kredite koji odgovaraju baš Vašem upitu.

Zatraži ponudu i uskoro će ti se javiti naš stručnjak koji će ti pomoći u realizaciji kredita te probati za tebe pronaći još bolju opciju.

Više nije potrebno obilaziti banke i prikupljati podatke koje je teško usporediti. Koristite moj-bankar.hr i uštedite vrijeme i novac. I sve to besplatno!

Sukladno uvjetima koje nalaže Hrvatska narodna banka koja izdaje odobrenje za pružanje usluga kreditnog posredovanja za stambene potrošačke kredite pod uvjetima propisanima Zakonom o stambenom potrošačkom kreditiranju Tata Grupa pruža usluge posredovanja sa sljedećim bankama: Privrednom bankom Zagreb d.d. i Zagrebačkom bankom d.d.. ali na našoj stranici možete naći uvjete i usporedbe ostalih banka. Tata Zastupanje d.o.o. ugovorni partner portala moj-bankar.hr pruža usluge posredovanja za ERSTE banku d.d. 

Namjena

Stan, apartman, kuća ili vikendica su nekretnine čija se kupnja može financirati sa stambeni krediti za kupovinu nekretnine.ZABA, PBZ, Erste, RBA, OTP i većina drugih banaka nude stambene kredite pretežno u eurima sa rokom dospijeća do 30 godina. Banke u ponudi  često izdvajaju stambeni kredit za mlade, za pomorce, akcija sa građevinarima i ostali. Tipični instrumenti osiguranja ovih kredita su hipoteka, polica osiguranja, zadužnica, mjenica i/ili sudužništvo.

Postupak odobravanja stambenog potrošačkog kredita

Podnošenje zahtjeva za kredit:

 Zahtjev za kredit klijent podnosi u poslovnici Banke. Uz zahtjev za kredit klijent prilaže i traženu dokumentaciju koja je potrebna za procjenu kreditne sposobnosti i dokazivanje namjene kredita te u svrhu procjene kreditne sposobnosti potpisuje izjavu kojom dozvoljava Banci upit u OSR (osnovni sustav registra). Za kredite sa zalogom na nekretnini potrebno je priložiti i procjenu vrijednosti nekretnine koja se daje u zalog, a koja nije starija roka koji propisuje Banka.  Procjenu nekretnine klijent može dogovoriti i u Banci u tom slučaju procjenu obavljaju ovlašteni partneri banke.

 

Obrada kreditnog zahtjeva:

Nakon prikupljene dokumentacije Banka pristupa obradi kreditnog zahtjeva. Tijekom obrade zahtjeva Banka može upotrijebiti podatke o klijentu s kojima sama raspolaže, podatke iz OSR-a i podatke koje je dao klijent. Ukoliko Banka ne može obaviti procjenu kreditne sposobnosti ili utvrditi prihvatljivost instrumenata osiguranja temeljem dostavljene dokumentacije, može zatražiti od klijenta dodatnu dokumentaciju. Ukoliko klijent ne želi pružiti informacije ili dokumentaciju potrebnu za procjenu i odobrenje kredita Banka će odbiti zahtjev za sklapanje ugovora o kreditu. Nakon obrade kreditnog zahtjeva Banka donosi odluku o odobrenju ili neodobrenju kredita. Ukoliko Banka donese negativnu odluku u najkraćem roku obavještava klijenta o negativnoj odluci.

Izrada ugovorne dokumentacije:

Nakon odobrenja kredita Banka o tome obavještava klijenta te priprema ugovornu dokumentaciju (ugovor o kreditu, suglasnost o zapljeni primanja, zadužnica i dr.). Ukoliko su dogovoreni dodatni instrumenti osiguranja (npr. police i sl.), isti se prikupljaju prije izrade ugovorne dokumentacije.

Zaključivanje ugovora o kreditu:

Ugovor o kreditu se ovjerava/solemnizira kod javnog bilježnika zajedno sa zadužnicom i suglasnost o zapljeni primanja uz nazočnost založnog dužnika, te eventualnih sudužnika i jamaca.

Zasnivanje založnog prava na nekretnini (ukoliko se radi o kreditu uz zasnivanje založnog prava):

Prijedlog za uknjižbu založnog prava u korist Banke, zajedno s primjerkom solemniziranog ugovora o kreditu klijent dostavlja javnom bilježniku (ili nadležnom općinskom sudu putem ovlaštene osobe) , javnom bilježniku (ili zemljišno-knjižnom odjelu putem ovlaštene osobe)  radi uknjižbe založnog prava; po uknjižbi založnog prava, a prije isplate kredita potrebno je dostaviti Banci izvadak iz zemljišnih knjiga sa upisanim zalogom u korist Banke te Rješenje kojim se dozvoljava upis zaloga u korist Banke.

Korištenje kredita:

Nakon što klijent dostavi ovjerene/solemnizirane primjerke ugovora o kreditu, te dostavi sve instrumente osiguranja kredita Banka na temelju dokumentacije za korištenje kredita izrađuje nalog za korištenje kredita koji klijent potpisuje te se pristupa isplati kredita. Klijent može ugovoriti s Bankom trajni nalog ili nalog za plaćanje kojim klijent ovlašćuje Banku da mjesečne obroke po kreditu naplaćuje s njegovih transakcijskih računa u Banci.

Savjetodavne usluge:

 Banka ne pruža savjetodavne usluge iz članka 22. Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju.

Zaštita potrošača

Klijent može zatražiti besplatni savjet u Savjetovalištima za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj. Popis Savjetovališta je dostupan je na internet stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH (Središnji portal za potrošače).

Mogli ste nas vidjeti u medijima
hrt
24sata
nova
rtl
vecernjilist
jutarnjilist
poslovnidnevnik
novilist

Često postavljena pitanja

Koji su glavni uvjeti?

Koji je iznos kredita koji mogu podignuti za kupnju stana?

Koji je postupak odobravanja?

Mogu li dobiti viši iznos kredita nego što je vrijednost nekretnine?

Koji su instrumenti osiguranja kredita za kupovinu nekretnine?

Kako kupiti stan na kredit?

Uspoređujemo proizvode ovih institucija

ZABA-Zagrebacka-banka
HPB Hrvatska Postanska Banka
Podravska banka
banka kovanica
Erste
Croatia Banka
RBA Raiffeisen bank
addiko_bank
pbz-privredna-banka-zagreb
OTP banka
Imex banka

Novosti

Kako i po kojim uvjetima do stambenog kredita u 2024.?
  - 13 velj 2024

U današnje vrijeme stambeni kredit jedini je način da postanemo vlasnici svoje nekretnine. Što vas čeka na putu stambenog kredita i koji su uvjeti danas u  Hrvatskim bankama pročitajte u nastavku.

Čitaj dalje
Tržište nekretnina u Hrvatskoj što će biti?
  - 13 srp 2023

Tržište nekretnina u Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina u stalnoj promjeni. Cijene nekretnina su rasle, a potražnja je bila velika, što je dovelo do nedostatka nekretnina na tržištu.

Čitaj dalje
Stranci kupuju trećinu nekretnina u Hrvatskoj
  - 21 velj 2023

APN-ov program subvencioniranja stambenih kredita podignuli su cijene kvadrata pa ta bojazan postoji i kad je riječ o mjeri subvencioniranja najma čije detalje Vlada razmatra

Čitaj dalje
Ključna kamatna stopa ECB-a: što je to i kako utječe na vas
  - 28 stu 2022

Prvi put u 11 godina Europska središnja banka podigla je ključnu kamatnu stopu. Ali što je to točno?

Čitaj dalje
Slučaj Velike Britanije: Hoće li najnovije povećanje kamata izazvati krah tržišta nekretnina?
  - 25 stu 2022

Uz kamatne stope koje rastu najbržim tempom u 27 godina, inflacija bi trebala biti viša od 13% ove godine, a recesija je na pomolu, hoće li nekretninski balon uskoro puknuti?

 

Čitaj dalje
Rastu kamatne stope na stambene kredite
  - 17 ruj 2022

Euribor, kamatna stopa prema kojoj europske banke međusobno posuđuju novac, i uz koju je vezan dio kredita, ubrzano raste već šest mjeseci, s prvim naznakama zaoštravanja monetarne politike.

Čitaj dalje
APN te društveno poticana stanogradnja mogu poboljšati položaj mladih
  - 04 lis 2021

Mladi u Hrvatskoj relativno kasno napuštaju roditeljski dom, a stambeno zbrinjavanje jedan je od najznačajnijih problema s kojima se suočavaju.

Čitaj dalje
Financijski kalkulator
Izračunajte i isplanirajte otplatu kredita

Zašto moj bankar?

Besplatno korištenje
Jednostavna prijava za proizvod
Ponuda vodećih financijskih institucija
Brzo i sigurno