17 lis 2018
Financijske institucije

Financijski investitor Advent priprema inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) ili prodaju Addiko banke u Beču, koja je nastala iz posrnule Hypo Alpe Adria Bank.

Investicijske banke Goldman Sachs i Citi će savjetovati Advent u procesu, reklo je nekoliko osoba upoznato s pitanjem novinskoj agenciji Reuters. Fokus je na IPO-u, koji bi se mogao organizirati sljedeće godine. Advent i banka odbili su komentirati navode, javlja Seebiz.

Knjigovodstvena vrijednost Addika je oko 850 milijuna eura, rekao je jedan od insajdera. Moguća procjena je nepoznata, ali se europski konkurenti trže u prosjeku sa 0,85 puta knjigovodstvene vrijednosti.Addiko je nastao iz balkanskog poslovanja Hypo Alpe Adria banke, koju su 2014. godine kupili konzorcij Advent i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Advent je preuzeo 80 posto, a EBRD preostalih 20 posto. Bankarska grupa sa sjedištem u Beču ima više od 1,1 milijuna klijenata u svojoj osnovnoj djelatnosti u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. U Austriji i Njemačkoj nudi online štedne proizvode.

 

 

Izvor: www.tportal.hr, 16.10.2018.