12 lis 2020
Osiguranje

Pitanje je li osiguranje stana potrebno, nekako je poput pitanja je li potrebno nanošenje kreme za sunčanje tijekom ljeta

Osiguranje doma nije obavezno po zakonu. Ali baš kao i kupnja kreme za sunčanje, i ona će vam dugoročno pomoći da izbjegnete puno problema.
Bez obzira razmišljate li o kupnji kuće ili stana ili ste već u procesu, osiguranje doma definitivno je pojam na koji ćete naići. Dom koji kupujete bit će zasigurno jedno od najcjenjenijih dobara koje ćete ikada posjedovati. Osiguranje doma zaštitit će tu imovinu, a dugoročno će zaštititi i vas (baš kao i krema za sunčanje!). 


Je li osiguranje stana obavezno po zakonu?


Za razliku od osiguranja automobila, koje je propisano zakonom, osiguranje imovine tj. kuće ili stana nije. Međutim, većina banaka kod odobravanja stambenog kredita će zahtijevat neki osnovni oblik osiguranja novo kupljene kuće ili stana.
Razmislite: vaš zajmodavac dok god ne otplatite kredit je de-facto zajednički vlasnik kuće. U njihovom je najboljem interesu održavati svoj dom u tip-top obliku - poput vrlo odgovornog poslovnog partnera!
Vaša će se banka pobrinuti da, ako se dogodi ono najgore vašoj zajedničkoj imovini, imate sredstava za prebroditi takvu situaciju. Jer ako to ne učinite, imali biste malo ili nimalo imovine da istodobno otplaćujete stambeni kredit te istodobno plaćate najam zamjenskog doma. 

 

1. Osiguranje štiti vašu kuću ili stan


Financiranje kupovine novog stana ili kuće, defintivno nije lagan zadatak. Zato, u slučaju da se dogodi nešto loše vašoj imovini, bilo bi dobro da imate ugovoreno osiguranje imovine koje će vam nadoknaditi eventualni gubitak izazvan požarom, izljevom vode, ili npr. ako ste opljačkani. 
Dakle, ako se dogodi velika neočekivana katastrofa, poput požara ili štete uzrokovane olujom, uštedjet ćete stotine tisuća (ili milijune, ovisno o veličini vaše kuće) na troškovima koje bi inače platili iz vlastitog džepa.

stan

 

2. Štiti vaše stvari

Osiguranje imovine štiti više od same kuće / stana. Što je sa svim onim vrijednim stvarima koje ste godina skupljali i koje su vam prirasle srcu?
Vaše stvari, odnosno vaša osobna imovina, također su pokrivene osiguranjem doma. Štiti vaše dragocjene stvari u slučaju krađe, oštećenja ili gubitka također je dio pogodnosti koji dobivate odgovarajuci osiguranje vašeg stana . Bilo bi velika šteta kad bi se ukralo nešto vrijedno, ali novac koji bi ga zamijenio definitivno bi ublažio udarac.
Bolje od toga: osiguranje imovine štiti vaše dragocjenosti čak i ako su izvan vaše kuće, poput prijenosnog računala, bicikla ili telefona.

pozar stan - osiguranje


 

3. Štiti vas od tužbi

Uvijek postoji šansa da se Vas gost ili posjetitelj ozlijedi u vašem stanu, a ako ta ozljeda dovede do tjelesne ozljede, možete biti tuženi za naknadu štete. Ova vrsta pokrića naziva se  osobnom odgovornošću zaista je važna, pogotovo ako iznajmljujete stan preko poznatih servisa kao sto su booking.com ili airbnb.


4. Osiguranje stana pomaže vam spavati noću

Budimo iskreni razmišljajući o najgorim scenarijima, naša mašta može podivljati, od prirodnih katastrofa do pljačke u stilu “Posao u Londonu”. Osiguranje stana neće nužno spriječiti da se loše stvari događaju, ali ono će vam pružiti potrebnu zaštitu i mir.

miran san

Dakle, trebate li osiguranje stana? Odgovor je neizbježno da. A ako ste ikada pomislili, "zašto sada ulagati u nešto zbog rizika koji se možda nikada neće dogoditi u budućnosti", malo više razmislite o riječi možda. Jeste li znali da se u Hrvatskoj na godinu desi 1.700 provala u stanove i kuće? 
Na kraju, osiguranje stana nije nešto za što ćete se osjećati prisiljenim - bit će nešto što ćete htjeti imati. Osiguranje stana a najbolja je financijska obrana od loših stvari koje se mogu dogoditi u životu, pružajući vam prijeko potreban mir.

Potražite najeftinije osiguranje stana na portalu moj-bankar. 
Izvor: Moj Bankar