21 sij 2017
Financijske institucije

DOK GOSPODARSTVO RASTE, KUNA JAČA Analitičari: 'Povoljna gospodarska kretanja podržala su snažniju kunu'

Niži prosječni tečaj eura prema kuni u 2016. u usporedbi s prethodnim godinama potvrđuje da je kuna u razdobljima rasta gospodarstva više izložena aprecijacijskim pritiscima, stoga ne iznenađuje da su prvi put nakon 2012. intervencije središnje banke na deviznom tržištu usmjerene na stranu otkupa eura, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

 

Prosinac prošle godine na domaćem deviznom tržištu obilježile su dvije devizne intervencije Hrvatske narodne banke (HNB) na kojima je od banaka otkupila ukupno 716,3 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,5586 kuna za euro, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u ponedjeljak.

 

"Međutim, kuna nije zabilježila značajnije slabljenje u odnosu na euro. Povoljna gospodarska kretanja podržala su snažniju kunu u odnosu na euro i na samom kraju godine", ističe se.

 

Solidan višak na tekućem računu bilance plaćanja, bitno smanjeni fiskalni rizici, snažniji priljev deviza na osnovi produljenja sezone, jačanje investicijske aktivnosti, pozitivna neto inozemna pozicija banaka te rastuća potražnja za kunskim kreditima zadržali su tečaj eura prema kuni ispod prvotnih procjena očekivane razine tečaja od 7,60 kuna za euro na kraju godine, navode analitičari RBA.

 

"Niži prosječni tečaj eura prema kuni u 2016. u usporedbi s prethodnim godinama potvrđuje da je kuna u razdobljima rasta gospodarstva više izložena aprecijacijskim pritiscima. Stoga i ne iznenađuje da su prvi put nakon 2012. intervencije središnje banke na deviznom tržištu usmjerene na stranu otkupa eura", ističu analitičari RBA.

 

Smatraju da bi se tijekom prvog tromjesečja 2017. tečaj kune u odnosu na euro trebao zadržavati na razinama iz posljednjeg tromjesečja prošle godine, dok je prema kraju tromjesečja moguće očekivati pad tečaja eura prema kuni, s obzirom na očekivani priljev deviza uslijed početka turističke predsezone.

 

"Mogući izlazak države na inozemna financijska tržišta kroz izdanje euroobveznice ne bi trebao utjecati na tržišna kretanja jer bi konverzija u kune bila izvršena kod HNB-a, kao i kod prethodnih izdanja", ističu analitičari RBA.

 

 

Izvor: www.jutarnji.hr, 02.01.2017.