27 srp 2017
Financijske institucije, Krediti


Iako informacije o uvjetima i rokovima za dobivanje subvencioniranih stambenih kredita u nadležnom Ministarstvu graditeljstva daju na kapaljku, saznali smo da će se subvencionirati krediti sklopljeni isključivo nakon otvaranja natječaja i odabira banaka koje će sudjelovati u programu.

 

Nakon što je Hrvatski sabor u lipnju donio zakon o subvencioniranju stambenih kredita, mnogi su se građani požurili "kapariti" stanove i sklapati kupoprodajne ugovore. Žurbu je dodatno potaknula informacija o ograničenom budžetu za subvencije od samo 17,5 milijuna kuna u ovoj godini te odluka da će se subvencije kredita odobravati prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Provjerili smo stoga hoće li se na natječaj za subvencioniranje kredita moći javiti i građani koji sada uzimaju kredite, ili će se subvencionirati krediti sklopljeni s bankama isključivo nakon otvaranja natječaja. Slične pitanja postavili su nam i kupci stanova koji su kupoprodajne ugovore sklopili prije donošenja zakona, ali će stanovi koje su kupili biti sagrađeni krajem ove ili u idućoj godini.

"Subvencija se neće moći dobiti retroaktivno", kazali su nam u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Dodaju i da će o početku i prestanku subvencioniranja kredita APN građane obavijestiti oglasom u javnim glasilima i Narodnim novinama. Kada će to točno biti, nisu precizirali.

Popis banaka u drugoj polovici kolovoza


U ovom trenutku na stranicama Ministarstva traje e-savjetovanje o Naputku o načinu rada APN-a u provedbi zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Savjetovanje traje do 29. srpnja, što je još jedan korak koji produžuje rokove i na kojeg potencijalni kupci nekretnina nisu računali.

Kada se točno planira objava popisa banaka koje će sudjelovati u programu i kada se očekuje sklapanje prvih ugovora na mjerodavnim mjestima nije, međutim, moguće saznati. Iz Ministarstva su nam birokratski odgovorili da će se to dogoditi nakon što Naputak stupi na snagu, Agencija raspiše javni poziv za odabir kreditnih institucija koje će sudjelovati u programu subvencioniranja, odabere banke i, na kraju, objavi popis odabranih kreditnih institucija na svojim internetskim stranicama.

Rok za donošenje Naputka je 30 dana, a budući da je zakon u Narodnim novinama objavljen 5. srpnja, krajnji rok za donošenje Naputka je 5. kolovoz. Nakon objave tog naputka slijedi, dakle, drugi korak, (objava javnog poziva bankama zainteresiranima za kreditiranje), kojima će se najvjerojatnije ostaviti rok od osam dana da se prijave.

Tek nakon što Agencija objavi koje će banke sudjelovati u subvencioniranju stambenih kredita, što se, kako sada stoje stvari, može očekivati u drugoj polovici kolovoza.

Može i bez uporabne dozvole


Zahtjevi za subvencioniranje kredita te za stambeni kredit nakon toga datuma moći će se podnijeti odabranoj banci, zajedno s predugovorom, odnosno ugovorom o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita. Zahtjev za subvencijom će se moći predati i za stan u novogradnji koja još nema uporabnu dozvolu, ali mora imati akt za građenje, saznali smo u Ministarstvu graditeljstva.

Podsjećamo, osnovni uvjeti za dobivanje državnih subvencija su kreditna sposobnost korisnika kredita, da ste mlađi od 45 godina i da imate prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj. Kreditnu sposobnost utvrđuju kreditne institucije (banke i stambene štedionice) prema svojim uobičajenim kriterijima.
Informacije o ostalim uvjetima i potrebnoj dodatnoj dokumentaciji možete pronaći na http://novaczasve.com/index.php/osobne-financije/157-kako-do-povoljnijeg-stambenog-kredita

 

 


Izvor: www.novaczasve.com, 25.07.2017.