19 ožu 2021
Financijske institucije, Štednja

Primanje plaće na račun otvoren u Revolutu trebalo bi biti dopušteno građanima u Hrvatskoj, a nedoumicu izaziva nejasan stav Porezne uprave.

Jutarnji je pričao sa voditeljima iz Revoluta. U Revolutu nedoumica nemaju. Kad ne bi bilo tako, moglo bi se, smatraju, govoriti o diskriminaciji po IBAN-u, a to bi značilo da se u Hrvatskoj krše neki od temeljnih zakona koji reguliraju jedinstveno digitalno tržište Europske unije. Riječ je o SEPA uredbama, koje Hrvatska, kao i sve druge države članice Unije, mora prenijeti u svoje zakonodavstvo odmah i bez izmjena. Ingrida Daunaraviciene, voditeljica komunikacija Revoluta za Baltik, gdje je sjedište te kompanije za EU, kaže da imaju specijalnu bankarsku licencu koju im je izdala Središnja banka Litve i da se ona preko europskog mehanizma "putovnica" prenosi u države srednje i istočne Europe, pa tako i u Hrvatsku.

revolut placa

Diskriminacija po IBANu u EU nije dozvoljena

- Primanje plaće na račun otvoren u Revolutu trebalo bi biti dopušteno u Hrvatskoj osim ako postoje lokalni zakoni koji to ne dopuštaju. Našim kupcima preporučujemo da provjere može li njihov poslodavac prebaciti plaću na IBAN koji počinje oznakom LT. To bi trebalo biti moguće, jer diskriminacija po IBAN-u nije legalna u Europskoj uniji iako znamo da je to, nažalost, u nekim slučajevima još stvarnost - kaže Daunaraviciene.

Upit o tome mogu li zaposlenici u Hrvatskoj primiti plaću na Revolut poslali smo Ministarstvu financija, pod kojim je i Porezna uprava. Umjesto odgovora na mail dobili smo obavijest da je Ministarstvo upit Jutarnjeg proslijedio Poreznoj, a izvori kažu da bi Porezna uprava uskoro mogla donijeti novo mišljenje o tom pitanju. 

Činjenica je da je i Revolut sada registriran kao banka u Litvi, te za razliku od prije posjeduje bankarsku licencu.

- Hoće li se to sad promijeniti, bilo bi nezahvalno prognozirati. No činjenica je da je Revolut prije bio drugačije registriran. Nije imao bankarsku licenciju, koju sad ima, nego licenciju za elektronički novac, što je bila glavna prepreka za takvu isplatu plaće - kaže Muratagić. Zbog načina na koji je Revolut prije bio registriran u EU, Muratagić smatra da se Hrvatskoj nije mogla isplatiti plaća preko tog fintecha jer bi se time kršio čl. 86. Zakona o porezu na dohodak i čl. 92. Pravilnika o porezu na dohodak. Muratagić navodi da je to zaključak donesen na temelju odgovora na "Upit u svezi načina isplate plaće" objavljen 23. prosinca 2019. na stranicama Porezne uprave.

Novac u Revolutu je osiguran pri Središnjoj banci Litve

S novom uslugom Revolut Bank promijenio se upravo status korisničkog računa. Korisnici Revoluta više nemaju račun za elektronički novac, nego bankovni račun. Ovaj fintech sad osigurava svaki račun klijenata do 100.000 eura pri Središnjoj banci Litve i Europskoj centralnoj banci onako kako to rade i banke u Hrvatskoj.

 

Izvor: Novac.hr