17 sij 2023
Osiguranje

Kasko osiguranje je vrsta osiguranja koja pokriva štetu na vašem automobilu u slučaju nezgode, krađe ili drugih nepredviđenih okolnosti. To je dodatna opcija osiguranja koja se može nadopuniti standardnim osiguranjem odgovornosti za štetu (osiguranjem od odgovornosti za štetu koju ste prouzročili drugim osobama).

U Hrvatskoj, kasko osiguranje se može kupiti od mnogih osiguravajućih kompanija, a cijena varira ovisno o vrsti vozila, godini proizvodnje, vrijednosti vozila i drugim čimbenicima.

Prednosti kasko osiguranja

Jedna od glavnih prednosti kasko osiguranja je da pokriva štetu na vašem automobilu, bez obzira tko je kriv za nezgodu. To znači da će vaša osiguravajuća kompanija platiti za štetu na vašem automobilu čak i ako ste vi kriv za nezgodu.
Druga prednost kasko osiguranja je da pokriva štetu na vašem automobilu u slučaju krađe. Ako vaš automobil bude ukraden, vaša osiguravajuća kompanija će platiti naknadu za štetu, ovisno o vrijednosti vozila.
Kasko osiguranje također pokriva štetu na vašem automobilu u slučaju drugih nepredviđenih okolnosti, poput požara, poplave ili drugih prirodnih katastrofa.
Međutim, postoji i nekoliko nedostataka kasko osiguranja. Prvo, to može biti skupo, osobito ako imate skupo vozilo. Drugo, postoji ograničenje u iznosu naknade za štetu koju vaša osiguravajuća kompanija može platiti.

Kako se određuje cijena kasko osiguranja

Cijena kasko osiguranja se određuje na temelju više čimbenika. Glavni čimbenici koji utječu na cijenu su vrsta vozila, godina proizvodnje, vrijednost vozila, te količina i vrsta dodatnih opcija koje odaberete.

Vrsta vozila je jedan od glavnih čimbenika koji utječu na cijenu kasko osiguranja. Automobili s višom cijenom i luksuzniji modeli obično imaju veću cijenu osiguranja. Osim toga, neki modeli automobila su skloniji šteti od drugih, što također može utjecati na cijenu osiguranja.

Godina proizvodnje vozila također utječe na cijenu kasko osiguranja. Novija vozila obično imaju nižu cijenu osiguranja jer su manje sklonija šteti i manje su vjerojatno da će biti ukradena. Vrijednost vozila je još jedan važan čimbenik koji utječe na cijenu kasko osiguranja. Vozila s višom cijenom obično imaju veću cijenu osiguranja jer će šteta biti veća ako do nje dođe. Količina i vrsta dodatnih opcija također utječu na cijenu kasko osiguranja. Na primjer, ako želite dodatnu zaštitu od krađe ili ako želite da vaše vozilo bude osigurano i dok ga ne koristite, to će povećati cijenu osiguranja.

Osiguravajuća kompanija također može uzeti u obzir vašu vozačku povijest i iskustvo kao čimbenik za određivanje cijene kasko osiguranja. Ako imate više nezgoda ili kaznenih djela u vozačkoj historiji, to može povećati cijenu osiguranja.

Što je franšiza?

Franšiza je određena iznos koji morate platiti kada se pojavi šteta na vašem vozilu, prije nego što vaša osiguravajuća kompanija počne plaćati štetu. Franšiza se obično određuje u kunama, a iznos može varirati ovisno o vrsti osiguranja i osiguravajućoj kompaniji.

Na primjer, ako imate kasko osiguranje s franšizom od 10.000 kuna, a šteta na vašem vozilu iznosi 15.000 kuna, vaša osiguravajuća kompanija će platiti samo 5.000 kuna, dok ćete vi morati platiti preostali iznos od 10.000 kuna.

Franšiza se koristi kako bi se smanjila cijena osiguranja za korisnika. Osiguravajuće kompanije smatraju da korisnici koji su spremni preuzeti dio rizika su više skloni da će se ponašati odgovorno u vožnji i manje je vjerojatno da će doći do štete.

Međutim, postoji i nedostatak franšize. Ako se šteta na vašem vozilu dogodi često ili ako su štete visoke, franšiza može biti skupa i može premašiti iznos koji ste spremni platiti.

 

Ako razmatrate kupnju kasko osiguranja, preporuča se da se posavjetujete sa stručnjakom za kasko osiguranje ili da se upoznate sa uvjetima osiguranja kod različitih osiguravajućih kompanija prije nego što donesete odluku. To će vam pomoći da odlučite da li je franšiza prihvatljiva za vas i da li je potrebno da se odlučite za osiguranje s franšizom ili bez franšize.

 

Izvor: Moj Bankar