01 velj 2018
Financijske institucije, Krediti

Tvrde da nije vezano s licencama u Europi.

PBZ Card, vlasnik franšize za American Express, zaustavio je odobravanje nenamjenskih gotovinskih kredita putem te kreditne kartice.

U redakciju nam se javio čitatelj (podaci poznati redakciji, op.a.), korisnik Gold American Express kartice, koji je u poslovnici PBZ-a tražio nenamjenski kredit putem kreditne kartice kakav je ranije već jednom imao i uredno otplatio. Na to je dobio informaciju da su ti krediti "stopirani prije mjesec, mjesec i pol dana".

U PBZ Cardu, iz kojeg je prošlog tjedna stigla vijest da AmEx napušta model licencnog poslovanja u Europi te da se kratice izdane od PBZ Carda nakon 31.12.2019. više neće primati, no da korisnicima ostaju sve dotadašnje pogodnosti, potvrđuju da je kreditiranje zaustavljeno, no demantiraju da su dva slučaja povezana. "U tijeku su aktivnosti vezane za tehnološku prilagodbu sustava novim uvjetima za kredite putem kartica i elemenata ugovora (promjene kamatne stope i naknade koji će biti povoljniji za korisnike), a zbog čega je privremeno obustavljeno odobravanje kredita s otplatom putem AmEx osobnih kartica.

Naglašavamo da trenutno neodobravanje spomenutih kredita nema nikakve veze s odlukom American Expressa o napuštanju licencnog modela poslovanja u EU", kažu. Dodaju da poduzimaju "sve aktivnosti kako bi čim prije ponovo omogućili korištenje spomenutih pogodnosti korisnicima, a što je planirano tijekom veljače". Nakon vijesti da AmEx napušta licencni model u EU, iz centrale u Londonu poručeno je da to ne znači odlazak iz Europe već da se traži drugačiji model poslovanja. 

 

 

 

 


Izvor: www.poslovni.hr, 1.2.2018.