02 pro 2021
Osiguranje

Većina Hrvata posjeduje vlastitu nekretninu ali jako malo njih je osigurano. Zašto je to tako? Naime, većina Hrvata posjeduje nekretninu koju su sami kupili ili naslijedili ali ne plaćaju policu osiguranja.

Jedan od razloga se krije u činjenici da građani smatraju da im osiguranje nije potrebno. Smatraju da nekretnina u kojoj žive ima čvrste temelje i da opasnosti nema. No,da li je zaista tako?

 

Kako osigurati nekretninu

Sve osiguravajuće kuće u Hrvatskoj nude uslugu osiguranja stana ili kuće. Cijene osiguranja variraju ovisno o kvadraturi, godini izgradnje, te vrsti nekretnine. Ono što možete osigurati pri nabavi police osiguranja za kuću ili stan se dijeli na dvije zasebne police i korisnik odabire želi li samo jednu ili obje police. Korisnik osiguranja ima mogućnost osiguranja:

  • Građevinskog djela
  • Stvari

Možete izabrati jednu ili obje police osiguranja. U slučaju da odaberete osigurati građevinski dio i stvari u kući ili stanu ,tada osiguravajuće kuće nude popuste i pogodnosti i do 10% na obje police. Kod osiguranja kuće ili stana, također je moguće  dogovoriti i policu osiguranja od privatne odgovornosti kojom osiguranje pokriva štetu učinjenu drugom, osiguranje od oštećenja nastali potresom te osiguranje kuće asistencije u slučaju štete.

 

Što je moguće osigurati

Nekretnina je najvrjednija investicija. Nekretnina koju posjedujete je ujedno i vaš dom u kojem stvarate uspomene za cijeli život. Stoga ne bi trebalo riskirati gubitak osobne imovine u slučaju potresa, poplave, pljačke ili neke druge okolnosti. Bitno je a vrijeme osigurati vaš dom da bi ste mogli u miru stvarati nove uspomene.Moguće je osigurati:

Zgradu- u zgradi je moguće osigurati sve što vam padne na pamet, počevši od instalacija,lifta, krova, antene na krovu, vodovodne cijevi… ograničenja nema. Sve što vam je dostupno u zgradi moguće je i osigurati.

Kuću - U kući je moguće osigurati kompletni građevinski dio , što uključuje i ljetnu kuhinju, okućnicu, spremište, bazen, pomoćnu ogradu, solarij ,te sve što se nalazi u sklopu građevinskog dijela kuće. Osim građevinskog dijela kuće, policom osiguranja mogu se osigurati i stvari u kućanstvu pa čak i članovi kućanstva, koje osiguranje pokriva od ozljeda nastalih prilikom oštećenja kuče ili stvari izazvanog nezgodom iz ugovora o osiguranju kao što su potres, poplava, požar ili provala.

Stan - Kao što je slučaj i kod osiguranja kuće. Kod osiguranja stana moguće je osigurati kompletan građevinski dio, stvari u kući te članove kućanstva. Osiguranje stana također pokriva nezgode navedene ugovorom o osiguranju koje uključuju potres, požar ili provalu.

 

Na što obratiti pozornost

Nakon osiguranja kuće li stana, provjerite povremeno svoju policu te je li iznos osiguranja police u skladu s vašim ulaganjima od ugovaranja police. U slučaju da ste renovirali stan, kupili novo računalo ili televizor, obratite pozornost na ugovor te odgovara li iznos vašim ulaganjima.

Ako možete, otvorite policu osiguranja u nekoliko osiguravateljskih kuća jer svaka kuća nudi određene pogodnosti u slučaju štete. Ako želite, možete ugovoriti posebnu policu osiguranja za stvari velike vrijednosti kao što su računalo, umjetničke slike ili nakit jer osnovno osiguranje takve predmete pokriva samo do određene granice pa nekad vrijednost stvari premašuje vrijednost police osiguranja.

 

Vrste pokrića osiguranja kuće ili stana

Ovisno o vrsti odabrane police osiguranja, pokriće se može odnositi na nabavnu, procijenjenu,trenutnu ili ugovorom utvrđenu vrijednost. Koju vrstu pokrića će vaša kuća ili stan imati ovisi o dogovorenim uvjetima prilikom ugovaranja police osiguranja kuće ili stana. Samim tim, isplata police osiguranja ovisit će o vrsti pokrića osiguranja koje ste ugovorili prilikom sklapanja ugovora o osiguranju kuće ili stana.

  • Pokriće nabavne vrijednosti imovine -  pokriva štetu u vrijednosti zamjene ili popravka oštećene stvari.
  • Pokriće trenutne vrijednosti imovine - pokriva štetu imovine u visini trenutne vrijednosti, umanjeno za amortizaciju.
  • Pokriće procijenjene vrijednosti - pokriva štetu prije početaka obnove ili adaptacije oštećene stvari  ili imovine u iznosu koji je dogovoren pri sklapanju police osiguranja.
  • Ugovorena vrijednost - pokriva nastalu štetu po unaprijed ugovorenoj vrijednosti.To može biti maksimalni iznos police osiguranja, ako je taj iznos propisan ugovorom o osiguranju kuće ili stana.

 

Visina godišnje premije osiguranja kuće ili stana

Sve osiguravateljske kuće na svojim stranicama nude kalkulator koji je vrlo jednostavno koristiti, i pomoću kojeg možete u samo nekoliko klikova saznati koliko bi vas koštala godišnja premija za vašu nekretninu, Visina premije ovisi o kvadraturi te godini izgradnje.

Uzmimo primjerice stan od 50 kvadrata u gradu Zagrebu koji je izgrađen nakon 1964. godine. Cijena osnovnog paketa za takvu vrstu stana, s popustom od 10% bi iznosila 250,00kn godišnje. Ako se uz to ugovori i dodatno osiguranje protiv potresa te osiguranje stvari, godišnja premija se u tom slučaju procjenjuje u vrijednosti do maksimalno 500,00kn.

Nakon razornih potresa koji su pogodili naše područje, porasla je i potražnja za ovom vrstom osiguranja. Ono što je važno naglasiti jest da iako se čini kao nepotreban izdatak za ionako ograničeni kućni budžet, osiguranje kuće ili stana nudi dodatnu sigurnost i zaštitu vaše imovine. Vaša imovina je vaš dom a ako su nas zadnje dvije godine naučile nešto to je da je budućnost nesigurna te da naš dom može nestati u sekundi. Zato je vrlo važno osigurati dom i najmilije da i dalje možete stvarati nove uspomene.

Izvor: Moj Bankar