28 svi 2018
Financijske institucije

Lihvarenje je u Hrvatskoj potpuno legalno ako se nazovete nebankovna institucija. To je, naime, siva zona koju HNB ne štiti

Među brojnim mogućnostima podizanja brzog kredita nalazi se i onaj kojim 10.000 kuna možete podići za svega 15 minuta, a čiji zahtjev šaljete mobitelom. Izvrsna prilika, no samo na prvi pogled. Jer stvari stoje ipak puno drugačije.

Prvo što primjetite jest to da vam na račun umjesto 10.000 sjeda 9930 kuna, a u planu otplate potom je vidljivo i da u tri rate morate vratiti 14.000 kuna. Već tada vjerojatno svaki korisnik svaća da je nasjeo na ponudu u kojoj će mu “oderati kožu”.

Prije svega, riječ je o kreditu koji se ne podiže u banci nego u “poslovnom sistemu za obavljanje djelatnosti dodjeljivanja online zajmova”. U tom slučaju u startu se vraća 25 posto više od svote koju je klijent dobio, iako to nigdje u pisanom obliku nije bilo navedeno. Već na najmanjem mogućem iznosu, od 500 kuna, plaća se 100 kuna takozvane pristojbe

Brzi kredit Cash Expert
Riječ je o brzom kreditu Cash Experta koji je registriran u Barceloni u Španjolska, a potpuno je izvan kontrole Hrvatske narodne banke iako posluje s hrvatskim.

U Hrvatskoj narodnoj banci pojašnjvaju kako Cash Expert ne zaračunava kamate već  cijenu svojih zajmova iskazuje u obliku pristojbe i troškova obrade zahtjeva. Ipak, ističu, troškove ne iskazuju na transparentan način. To znači da je u Hrvatskoj, pored svih zakonskih propisa, lihvarenje legalno ako kamate nazivate naknadama i niste registrirani kao banka, piše Jutarnji list.

Situacija je slična onoj s Ferratum bankom, jer krovna bankarska institucija nema nikakve ovlasti niti može zaštititi Hrvate koji će pasti pod pravi lihvarski sustav. Ne čudi da nemaju napisane kamatne stope jer bi one izgledale ovako:

Primjerice, ako podignete 500 kuna, Cash Expert vam uzima još 100 kuna pristojbe i 30 kuna od iznosa glavnice za “troškove obrade”. Kamatnim izračunom teoretska godišnja efektivna stopa ispada i preko 600 posto. I najjednostavnijim izračunom svakom je laiku jasno da vraćanje 14000 kuna, kada ste dobili 9930 sigurno krši neke zakone.

Kršenje zakona
Najviša zakonski dopuštena efektivna kamata u Hrvatskoj iznosi 9,41 posto. Čak i ako se ne računa teoretska godišnja kamata, zajam Cash Experta i uvjeti krše zakon jer će vam uzeti od 20 do 25% glavnice.

Kada se HNB- u postavi pitanje kako je u Hrvatskoj dozvoljeno lihvarenje, oni prstom upiru u Ministarstvo financija i tek poručuju da korisnici moraju biti kvalitetno i pravovremeno o svemu informirani.

Izvor: Net.hr