04 ožu 2017
Financijske institucije

Banka pozvala klijente da otvore nove račune, blokirani i ovršeni bez naknade.

 

Hrvatska poštanska banka prodala je u prosincu dio "loših kredita" norveškoj kompaniji B2 Kapitalu, a nakon što se riješila tih potraživanja, odlučila je "odrezati" i dužnike pa im račune - zatvorila.

No, s obzirom da je među njima bio i nezanemariv broj blokiranih građana sa zaštićenim računima, šok je uslijedio kad im 1. ožujka nisu "sjeli" zaštićeni dijelovi plaća, mirovina, dječjih doplataka... U HPB-u tvrde da su klijente obavijestili kako moraju otvoriti nove račune u drugoj banci, no oni s kojima smo razgovarali odvraćaju da obavijest nikad nisu dobili. "Nisam sklon povjerovati banci da je poslala obavijest. Prema zakonu, zaštićeni se računi ne smiju dirati. Blokirane građane niko ne štiti" - revoltiran je glavni tajnik udruge Blokirani Mario Strinavić.

HPB se u međuvremenu "posuo pepelom": klijente su i putem medija, ali i pojedinačnim pozivima, zamolili da u najbližoj poslovnici ili poštanskom uredu otvore novi račun, a oni će se, kažu, pobrinuti da im u dogovoru s HZMO-om i Finom uplate mirovina i ostalih primanja na računu budu najkasnije do 10. ožujka. Pritom bi račune blokiranih i onih u postupku ovrhe oslobodili naknade, a sve dugove manje od 200 kuna - oprostili.

 

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 02.03.2017.