10 srp 2017
Financijske institucije

Iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) u petak su objavili kako su tijekom trajanja javnog poziva za prodaju šibenske Jadranske banke zaprimili jednu "izuzetno atraktivnu financijsku ponudu", ali, kako nisu uspjeli utvrditi intentitet potencijalnog investitora niti porijeklo ponuđenog novca, ta je ponuda odbijena te se radi na alternativnom rješenju prodaje banke.

 

Nakon javnog poziva i provedenih postupaka dubinskog snimanja od strane zainteresiranih potencijalnih investitora, Agencija je od jednog potencijalnog investitora zaprimila izuzetno atraktivnu financijsku ponudu (ponuđenu cijenu i dodatnu dokapitalizaciju) za prodaju dionica Jadranske banke. Međutim, obzirom da u daljnjem postupku povjerenstvo nije uspjelo nedvojbeno utvrditi identitet potencijalnog investitora kao ni porijeklo ponuđenih sredstava, Agencija je odlučila odbiti zaprimljenu ponudu", stoji u odgovoru Hini koji potpisuje direktorica DAB-a Marija Hrebac.
Dodaje se i kako DAB "trenutno radi na alternativnom rješenju prodaje Jadranske banke o kojem će ubrzo moći informirati".
Iz DAB-a podsjećaju da je tijekom postupka prodaje Jadranske banke u sanaciji stiglo sedam iskaza interesa potencijalnih kupaca, pet potencijalnih investitora ušlo je u postupak dubinskog snimanja, a samo je jedan od njih predao obvezujuću ponudu, koja je odbijena.
Poslovni dnevnik, naime, u petak piše kako se u financijskim krugovima najizglednijim smjerom smatra prepuštanje Jadranske banke jednoj od dvije preostale banke u u državnom vlasništvu, izglednije Croatia banci, i to vjerojatno za jednu kunu.  
Iz DAB-a ističu kako te špekulacije nikako nisu u mogućnosti komentirati te da će, "čim bude realno moguće" izvijestiti o daljnjim koracima vezanim uz završetak postupka sanacije Jadranske banke.
Jadranska banka osnovana je 1957. godine, ima 205 zaposlenika i 16 poslovnica, kojima se koristi 56 tisuća građana i 3.600 pravnih osoba i obrtnika. Kako banka nije više mogla udovoljavati regulatornim zahtjevima u pogledu kapitalne adekvatnosti, DAB je 9. listopada 2015. donio odluku o otvaranju sanacijskog postupka. Javni poziv za kupnju stopostotnog udjela u toj banci objavljen je 15. veljače ove godine, a rok za dostavu obvezujućih ponuda istekao je u svibnju.
Početkom ožujka ove godine uhićena su tri bivša i sadašnja člana Uprave Jadranske banke Ivo Šinko, Mirko Goreta i Marija Trlaja koje šibenska policija sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom kriminalu, kao i poduzetnik Nikola Žnidarić iz Čakovca. PU Šibensko-kninska je objavila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su osumnjičeni kao članovi uprave Jadranske banke, i to Šinko kao predsjednik Uprave, Trlaja kao njegova zamjenica te Goreta kao član Uprave, na poticaj Žnidarića kao odgovorne osobe čakovečke tvrtke odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema toj tvrtki u iznosu od oko 35,3 milijuna kuna.

 

 


Izvor: www.seebiz.eu, 07.07.2017.