28 srp 2021
Financijske institucije

Unazad 10 godina, zatvoreno oko 300 poslovnica banaka, a posao je izgubilo 3400 ljudi. Strelovit rast broja bankomata.

Odlazak u banku ili korištenje digitalnog bankarstva stvar je generacijskih razlika. Starije stanovništvo račune plaća na šalteru, a mladi na mobitelu. Tako se s razvojem digitalizacije smanjuje i broj poslovnica banaka.

Prije 10 godina u Hrvatskoj je radilo više od 1200 poslovnica, a sada je ta brojka reducirana na 890. No, zato se povećao broj bankomata; 2011. ih je bilo 3975, a sad ih je oko 6200. U posljednjih 10 godina pao je i broj zaposlenih u bankama s 21.800 na 18.400.

U odnosu, na prije deset godina, danas u Hrvatskoj imamo 30 posto manje poslovnica.

Online bankarstvo je toliko napredovalo da se putem računala ili mobitela mogu ugovoriti i krediti, a banke nude sve više digitalnih usluga svojim klijentima. Online se mogu uspoređivati i svi krediti banaka koristeći tražilicu kredita moj-bankar.hr

Da bi potaknule češće korištenje online bankarstva, banke klijentima nude različite benefite, pa i niže naknade. Tako provizija za plaćanje na šalteru košta od osam do 12 kuna po računu, dok preko mobilnog bankarstva iznosi 1,25 do dvije kune.

I u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) smatraju da će odlazak u poslovnice postati rijetkost. Tvrde da će u budućnosti banke u potpunosti digitalizirati sve svoje financijske servise. No, brzina tog procesa ovisi ponajprije o razvoju sigurnosti digitalne imovine.

 

 

 

Izvor: net.hr