Pojam
TransferWise

TransferWise je internetska usluga prijenosa novca koju su u siječnju 2011. osnovali Estonci Kristo Käärmann i Taavet Hinrikus, a sjedište tvrtke je u Londonu. Tvrtka podržava više od 750 valutnih ruta širom svijeta, uključujući GBP, USD, EUR, AUD i CAD, a nudi multi-valutni račun. TransferWise preusmjerava većinu plaćanja ne prijenosom pošiljateljevog novca izravno primatelju kao što je to slučaj kod SWIFT-a, već povezivanjem iznosa s ostalim korisnicima TransferWise-a koji šalju novac. Ovaj postupak izbjegava ili minimalizira konverziju valuta.

TransferWise naplaćuje male naknade za obavljanje svojih usluga. Na primjer za slanje 1 eura, naplacuje 0,26 centa, dok za slanje 10 eura, naplacuje 0,30 centa. Što je iznos koji se šalje veći, manja je postotna naknada. 

Za postavljanje računa za međunarodno plaćanje  potrebna je prethodna provjera identiteta. Jednom kada je korisnik odobren za ovaj račun, može istovremeno držati više valuta na svom računu i odlučiti kada izvršiti prijenos koji najbolje odgovara njihovim potrebama. 

Korisnik Transferwise-a osim međunarodnih plaćanja dobiva i tekući račun tj. IBAN, dobiva Mastercard karticu, u fizičkom ili virtualnom obliku koju može dodati na svoj PayPal account te preko aplikacije može obavljati gotovo sve standardne bankarske poslove.

Globalno, glavni konkurenti TransferWise-u jesu: PayPal, Skrill, MoneyGram, Western Union, Payoneer, Azimo i ostali.

 

Vezane grupe