16 ruj 2019
Financijske institucije

Povodom nastupanja ere "otvorenog bankarstva", dogodit će se mnoge promjene na području platnih usluga.

Korisnici kreditnih kartica od danas, umjesto potpisom, transakcije na fizičkim prodajnim mjestima morat će potpisivati PIN-om.

Onima koji već koriste debitne kartice za plaćanja to nije novost. O primjeni takvog potpisa na internetu još se pregovara na razini europske bankarske asocijacije i vjerojatno će se odgoditi - najavio je najvidljiviju promjenu, koju donosi stupanje na snagu Direktive EU o decentralizaciji platnog prometa PSD2, Igor Strejček, direktor sektora direktnih kanala u Erste banci na briefingu za novinare.

Povodom nastupanja ere "otvorenog bankarstva", dogodit će se mnoge promjene na području platnih usluga, a banka, konkretno, uvodi potpisivanje svih digitalnih transakcija i ukida limit od 5000 kuna za fizičke osobe. "Izuzetak su transakcije u korist IBAN-ova s popisa provjerenih primatelja, koje će klijenti sami moći kreirati, transakcije između vlastitih računa, kao i pojedine transakcije ispod 200 kuna", pojašnjava Strejček, precizirajući da se pojam "provjerenih primatelja" odnosi na isporučitelje komunalnih usluga, režija i slične usluge koje korisnik plaća svaki mjesec.

Svi korisnici koji za prijavu na internetsko bankarstvo koriste mToken, mogu ga koristiti i za potpisivanje transakcija, korisnici "display" kartica i dalje će se u usluge internetskog bankarstva moći prijavljivati svojom karticom, a sve će transakcije potpisivati unosom upita i odgovora koji generira kartica kao i do sada. Korisnici mobilnog bankarstva već se od ranije osim mPIN-om mogu u aplikaciju prijaviti otiskom prsta ili skenom lica, a novost je da će na isti način moći potpisivati transakcije u m-bankingu.

Ovisno o mogućnostima mobilnog telefona, i u mToken aplikaciju moguće se prijaviti biometrijskim funkcionalnostima. U suradnji s tvrtkom CorvusPay, koju je za pružatelja usluga "iniciranog plaćanja" zasad jedinu u Hrvatskoj licencirao HNB, banka je razvila platformu preko koje se se u platno-prometne transakcije mogu uključiti i "treće strane": pružaju uslugu dohvaćanja podataka i plaćanja. "Mislimo da je regulator propisao dobru mjeru i mi smo je objeručke prihvatili.

I implementirali, ne samo ono što je zakon propisao, nego i mnogo šire", odvraća Strejček na "regularno" pitanje je li za financijski sektor otvoreno bankarstvo prijetnja ili prilika. EU je dugo pripremao direktivu kojom nebankarskim tvrtkama omogućava pristup podacima i uslugama koje su dosad bile na raspolaganju isključivo bankama. Klijentima bi liberalizacija plaćanja trebala donijeti donijeti benefite: veću konkurenciju i niže cijene, uz visok stupanj sigurnosti trnsakcija. "To je direktiva koja povećava konkurenciju. Jedna od očekivanih posljedica je i pad naknada za financijske usluge", odgovorio nam je svojedobno guverner Boris Vujčić na pitanje o efektima PSD2.

 

Izvor: www.poslovni.hr, 14.09.2019.