12 ožu 2019
Financijske institucije, Krediti

Banka iz druge članice EU može početi neposredno pružati usluge u RH od dana kada HNB primi obavijest.

Banka iz druge članice EU može početi neposredno pružati usluge u RH od dana kada HNB primi obavijest.
Nema samo Revolut plan ući na hrvatsko tržište. Njegov glavni konkurent i najvrednija mobilna banka u Europi, berlinski N26, otišao je korak dalje i već odradio pripremne radnje za ulazak u Hrvatsku, doznaje Poslovni dnevnik.

U sjeni najave britanskog Revoluta, jedne od dvije najveće mobilne banke u Europi, da će do ljeta ući na domaće retail bankarsko tržište, i tu odmjeriti snage s deset najvećih banka u Hrvatskoj, njemački N26 potiho je 'notificirao' HNB i time zadovoljio sve uvjete da ovdje već ponudi svoje usluge. N26 je već dostupan u Sloveniji, ali nije najavio daljnje planove širenja.

HNB nas je naš upit o mobilnim bankama i drugim igračima, koji imaju plan doći na hrvatsko tržište, uputila na popis koji drži pod "Obavijest o jedinstvenoj putovnici". Na njemu se nalazi više od 170 banka iz raznih dijelova svijeta, a koje zahvaljujući europskoj bankarskoj putovnici imaju pravo nuditi usluge u Hrvatskoj. Na tom su popisu neke od najvećih banaka na svijetu poput američkih Wells Farga, Morgan Stanleyja i JP Morgana, britanskog HSBC-a, nizozemskog ING-a, njemačkog Deutsche Banka, francuskog BNP Paribasa, zatim japanskog Mizuha i kineske Bank of China. Na popisu je čak i banka najveće japanske internetske kompanije Rakuten Europe Bank.

Sve te banke ovdje su mahom zbog krupnih investicija i države, ne retail bankarstva. Naime, Retail bankarstvo obuhvaća sve što se može svesti pod tekuće račune i kredite za građanstvo, ako se proširi pojmom komercijalnog bankarstva, onda i za poduzetnike. No, na tom smo HNB-ovom popisu pronašli i N26 Bank GmbH iz Berlina, odnosno mobilnu banku N26.

"Kreditna institucija iz druge članice EU može početi neposredno pružati usluge u Hrvatskoj od dana kada HNB primi obavijest o tome, uključujući popis usluga koje namjerava pružati. HNB te notifikacije objavljuje javno, a instituciji nisu potrebne dodatne dozvole", kažu u HNB-u.

N26, koji tržišno vrijedi 2,7 milijardi dolara i u kojeg su uložili Allianz i Tencent, je prema HNB-ovom popisu već 'notificirao' da želi u Hrvatskoj pružati usluge tekućih računa, odnosno primanja depozita, zatim usluge kreditiranja pod što se ubrajaju i potrošački krediti, kao i druge usluge platnog prometa.

U HNB-u ipak navode da na domaćem tržištu djeluje samo jedan igrač iz druge članice EU koji nudi pretežno digitalne bankarske proizvode, znači one koji se mogu ugovoriti izravno online, a to je finska Ferratum banka. Za ostale banke, HNB navodi da ih sada razvijaju. U središnjoj banci objasnili su nam i zašto su lokalni financijski igrači s toliko pozornosti popratili najavu dolaska Revoluta, koji je najavio da planira uvrstiti kunu u svoju aplikaciju. Naime, građani već sad imaju pravo otvoriti račun u bilo kojoj banci u EU i tamo primati plaću. Dolaskom novih igrača, poput Revoluta i N26, to bi postalo potpuno jednostavno.

"Mogućnost slobodnog otvaranja transakcijskih računa u inozemstvu, bez prethodnog odobrenja koje je HNB izdavao samo ako je račun otvaran za propisanu svrhu, uvedena je još u siječnju 2011. godine. HNB smatra da rezident – poslodavac smije isplatiti plaću rezidentu – zaposleniku isključivo u kunama i u slučaju kada je isplaćuje na račun otvoren u inozemstvu, tj. kod banke sa sjedištem u inozemstvu", kažu u HNB-u.
U HNB-u dodaju da iako nema posebnih dozvola, svi igrači izvana moraju u Hrvatskoj poštivati i hrvatske zakone. Navode da se moraju pridržavati Zakona o kreditnim institucijama, posebno zaštite potrošača (članci 300-312), kao i pripadajućih propisa.

"Iako nadzor takvih institucija vrši supervizor matične države članice, HNB u slučaju da uoči nezakonitosti o tome obavještava nadležno tijelo matične države Unije, može tražiti posredovanje Europskoga nadzornog tijela za bankarstvo i imamo mogućnost nalaganja preventivnih mjera", zaključuju u HNB-u.

 

 

Izvor: www.poslovni.hr, 11.3.2019.