11 pro 2019
Financijske institucije

To je znatno više od trogodišnjeg prosjeka - koji iznosi 4 i pol posto. No zbog povijesno niskih kamatnih stopa - fondovi su prisiljeni mijenjati strategiju ulaganja

Prosječan prinos obveznih mirovinskih fondova u 2019. iznosi 8,5 posto, istaknuto je na skupu njihove udruge u Zagrebu, javlja HRT. To je znatno više od trogodišnjeg prosjeka – koji iznosi 4 i pol posto. No zbog povijesno niskih kamatnih stopa – fondovi su prisiljeni mijenjati strategiju ulaganja.

Ulaganje u obveznice ne može više biti dominantna strategija mirovinskih fondova. Prinosi su niski, u slučaju nekih država čak i negativni. Stoga mirovinci sve više gledaju prema dionicama, ali i alternativnim oblicima ulaganja, naprimjer u obnovljive izvore energije.

“Mi mislimo da im u Hrvatskoj velika budućnost predstoji i mi ćemo biti jako veliki ulagači u to. Isto tako, sve više se razmišlja i o ulaganju u nekretnine. Zašto? Upravo zbog toga što tražimo investicije koje imaju zadovoljavajući prinos, a da nisu prerizične”, rekao je Petar Vlaić, predsjednik Uprave OMF-a Erste Plavi.

Fondovi su spremni sudjelovati i u državnim projektima, poput ulaganja u zračne luke i Croatia Airlines, kao i u mogućim budućim privatizacijskim procesima.

“Od ACI-ja, gdje je država također većinski vlasnik, ako se okrenemo prema turizmu, do Hrvatske pošte koja je nama izuzetno interesantna kao logističko poduzeće, do HEP-a”, ističe Vlaić.

Dio tih projekata, smatraju mirovinci, mogao bi se realizirati već iduće godine. Očekuju nastavak razdoblja niskih kamatnih stopa, što će smanjiti ulaganje u obveznice, ali će ubrzati gospodarski rast.

 

Izvor: www.tockanai.hr, 10.12.2019.