OTP kupuje Splitsku banku

 

Cijena transakcije je nepoznata, a ovim potezom OTP postaje četvrta po veličini banka u Hrvatskoj. Preuzimanjem Splitske, OTP će značajno povećati svoju tržišnu snagu na ljestvici top deset najmoćnijih banaka.

Nakon višemjesečnih šuškanja o preslagivanjima na domaćem bankarskom tržištu, domaći OTP službeno je potvrdio da preuzima Societe Generale Splitsku banku. Najavljenim spajanjem nastaje četvrta po veličini banka s aktivom od 43,7 milijardi kuna i oko 10 posto tržišnog kolača.

U obavijesti dioničarima paralelno odaslanima na Parišku i Budimpeštansku burzu, mađarska banka najavila je kupuje 100 posto udjela u Splitskoj banci čime će tržišni udio povećati na oko 10 posto. Vrijednost transakcije zasad nije objavljena.


„OTP banka prisutna je u Hrvatskoj od 2005., a operacije su joj bile kontinuirano profitabilne čak i tijekom financijske krize koja je počela 2008. Financijsko zaključenje transakcije očekuje se u ljeto 2017.,  kompletna integracija trebala bi se završiti do ljeta 2018.“, stoji u obavijesti.

Preuzimanjem Splitske, OTP će značajno povećati svoju tržišnu snagu na ljestvici top deset najmoćnijih banaka, no pozicije velike trojke - Zagrebačke banke (26,1%), Privredne (17,9%) i Erstea (14,4%), ovim potezom ostaju nepromijenjene.

Takva transakcija, u kojoj manja banka preuzima gotovo dvostruko većeg igrača, rijetkost je na tržištu no OTP nikad nije skrivao ambicije. Podsjetimo, sudjelovao je u dubinskom snimanju HPB-a kada ga je Vlada Zorana Milanovića 2013. neuspješno oglasila na prodaju, no u konačnici nije ni dao obvezujuću  ponudu. U u travnju 2014. preuzela je Banco Popolare Croatia.

Upućeni smatraju da je odluka francuskog Societet Generalea o prodaji Splitske potvrda interesa da od UniCredita preuzmu Zagrebačku banku o čemu se također već mjesecima nagađa. 

U Societe Generaleu ranije su istaknuli da im je strategija za središnju i istočnu Europu fokus na tržišta na kojima se mogu natjecati s najvećim bankama. "Strategija banke u regiji je koncentrirati svoju prisutnost na tržištima gdje se može pozicionirati među vodećim bankama s odgovarajućim opsegom poslovanja, kako bi značajno doprinijela regionalnim prihodima. Societe Generale će i dalje tražiti prilike za konsolidaciju u središnjoj i istočnoj Europi", ističe se u priopćenju. 

Transakcija će imati negativan učinak od 240 milijuna eura na prihode francuske grupe zadnjem kvartalu 2016. te će nakon zaključenja generirati pozitivan učinak na financijske pokazatelje Grupe (CET1 + 8.5 bps).

 

Izvor: www.poslovni.hr

Objavljeno: 21.12.2016.
Pogleda: 2134
Tagovi: financijske institucije