07 svi 2019
Financijske institucije

Pojedini građani su dobili obavijesti da im banke od prvog lipnja smanjuju dopušteni minus na tekućem računu, no to nisu vjesnici zaokreta u poslovnim politikama na valu smanjivanja minusa, piše Slobodna Dalmacija.


Najviše – 50.000 kuna
Addiko kaže da generalno nema planove smanjivanja minusa od lipnja, isto kažu u Raiffeisenbank i dodaju da ne planiraju raditi promjene prekoračenja po tekućim računima, Erste banka također od prvog lipnja neće smanjivati iznose prešutnog prekoračenja po tekućem računu klijenata.

- Erste banka redovito prati parametre temeljem kojih klijentima odobrava iznose prešutnih prekoračenja, poput smanjenja ili izostanka redovitih mjesečnih primanja, urednosti obveza prema banci i slično. U slučaju ako dođe do korekcije iznosa prešutnog prekoračenja, banka klijente o tome obavještava najmanje 30 dana prije efektivnog umanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja - kažu u toj banci.

Prosječan iznos prekoračenja u Erste banci iznosi 8300 kuna, a prekoračenja po tekućem računu određuje se za svakog klijenta posebno, maksimalno 50.000 kuna te se ugovara na određeno razdoblje.

Maksimalni iznos prekoračenja u Raiffeisenbank se odobrava u iznosu do 300 posto redovitih mjesečnih priljeva, maksimalno 40.000 kuna, dok u Addiko maksimalan minus može biti 30.000 kuna.

OTP banka odobrava najviše 40.000 kuna minusa i već je početkom ovog mjeseca ažurirala minuse klijenata, a ponovno će za pola godine.

- OTP banka provodi ažuriranje iznosa prekoračenja na viši ili manji iznos sukladno prosjeku redovitih primanja u zadnja tri mjeseca, dva puta godišnje, u travnju i listopadu. Zadnje ažuriranje prekoračenja obavljeno je 6. travnja, a klijentima kojima je najavljeno smanjenje, poslane su obavijesti početkom ožujka - navode u ovoj banci.

- Privredna banka Zagreb stavlja na raspolaganje prekoračenje s rokom trajanja šest mjeseci. Sukladno redovitim ciklusima obnavljanja prekoračenja dijelu klijenata se mogu promijeniti uvjeti poslovanja, što posljedično rezultira povećanjem, smanjenjem ili ukidanjem prekoračenja. U slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja banka o istome obavještava klijenta pisanim putem najmanje 60 dana prije primjene novog iznosa - kažu nam u Privrednoj banci Zagreb.

Pola njihovih klijenata koristi prekoračenja koja maksimalno mogu biti 40.000 kuna.

Premda banke imaju u ponudi račune s različitim iznosima minusa i bez njega, svaka od njih svojim klijentima može individualno prilagoditi pakete i minuse, ponuditi im takozvano ručno vođenje računa, kada se klijentima svakih tri ili šest mjeseci osobnim dolaskom taj minus obnavlja, kaže nam jedan bankar i ukazuje da je stoga priča o minusima vrlo šarolika.

Bolovanje je problem
Šokovi i skokovi s minusima znaju se dogoditi onima koji su na bolovanju jer im smanjena plaća smanjuje priljev na račun, a time i minus, potom se minusi često smanjuju onima koji imaju različite prihode tijekom godine, pa neki tijekom ljetne sezone na računima, primjerice, imaju mjesečno 10.000 kuna prihoda, potom im minusi značajno porastu, a onda im se izvan sezone prihodi prepolove, što uzrokuje značajan pad minusa.

Nekad je svaki drugi tekući račun bio u dopuštenom minusu, teško je bilo i dobiti račun ili paket bez minusa, a danas to više nije tako. Prošlu su godinu građani počeli s 4,7 milijuna računa bez ikakvog prekoračenja i 1,77 milijuna računa s odobrenim prekoračenjem. Minuse koristi pola onih koji imaju odobreno prekoračenje, pa je tako 955.404 računa u odobrenom minusu.

Ne tako davno, još u 2010. svaki drugi tekući račun u Hrvatskoj je bio u dopuštenom minusu, njih oko dva milijuna. Prema podacima Hrvatske narodne banke, krajem 2010. građani su bili u dopuštenom prekoračenju od 8,07 milijardi kuna, dok su krajem prošle godine bili u 6,8 milijardi kuna dopuštenog minusa.

 

 

Izvor: www.novac.jutarnji.hr, 6.5.2019.