17.siječnja.2017

Udruga Franak predlaže subvencioniranje isključivo kunskih stambenih kredita

Udruga Franak u ponedjeljak je objavila svoje prijedloge za subvencioniranje stambenih kredita, poput subvencioniranja samo kunskih kredita bez valutne klauzule, subvencioniranja cijelog iznosa kamate te ograničavanja maksimalne kamatne stope na te kredite na duže vremensko razdoblje.

Nacrt prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uputilo je u javnu raspravu 13. prosinca prošle godine i ta je rasprava završena 12. siječnja ove godine, a u njoj je Udruga Franak uputili nekoliko prijedloga.

“Predlaže se realizacija projekta subvencioniranja s kunskim kreditima bez valutne klauzule, radi eliminiranja valutnog rizika za dužnike te se predlaže bolja zaštita dužnika od kamatnog rizika”, ističe se u priopćenju Udruge Franak.

Čitajte dalje »

02.siječnja.2017

Fina: U blokadi 330 tisuća građana i 31 tisuća tvrtki

Krajem studenoga prošle godine u Hrvatskoj je blokirane račune imalo 330.297 građana, sa 41,08 milijardi kuna neplaćenih dugovanja, a u blokadi su bila i 31.252 poslovna subjekta, s 18,16 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, pokazuju najnoviji podaci Financijske agencije (Fina).

Broj građana kojima su krajem studenoga bili blokirani računi u odnosu na stanje s kraja listopada povećan je za 1.075 osoba ili 0,3 posto, a njihova su dugovanja istodobno porasla za 1,0 posto, odnosno za otprilike 420 milijuna kuna.

>>>Fina: Osobni stečaj zatražile 632 osobe

I kod tvrtki, odnosno poslovnih subjekata, bilježi se porast broja blokiranih, dok je iznos njihovih ukupnih nepodmirenih osnova za plaćanje pao.

U odnosu na listopad, krajem studenoga je, naime, bilo 1,3 posto ili 400 više blokiranih tvrtki, no njihova su ukupna nepodmirena dugovanja pala za 2,1 posto ili oko 400 milijuna kuna.

U studenome prošle godine broj blokiranih poslovnih subjekata bio je za njih 12.517 ili 28,6 posto manji nego u istom mjesecu godinu dana prije, dok je iznos njihovih nepodmirenih dugovanja pao za 7,28 milijardi kuna ili 28,6 posto.

Iz Fine pritom ističu kako je za očekivati da će se njihov broj smanjivati, uslijed učinaka primjene odredbi zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kao i Ovršnog i Stečajnog zakona, ali i činjenice da se poduzetnici koji tri godine zaredom nisu predali godišnji financijski izvještaj u Finin Registar godišnjih financijskih izvještaja brišu iz sudskog registra.

Čitajte dalje »